KLIK LAJU-LAJU!

MARI BLOGWALKING DENGAN APESAL.COM

Yang Baik Hati =)

Cari cerita lama

Aku terkini

sebelum komen, baca dulu komen orang lain boleh? Bosan la nak balas komen yang sama.. sebab jawapan aku mesti sama punya. tak pasal2 aku jadi astro karang ulang tayang beberapa kali

* jangan orang astro sentap pulak dengan aku, suda

Selasa, 7 Jun 2011

Trip ke KK part 3


Sarapan boleh mula seawal pukul 6.30 pagi. Disebabkan Subuh Di KK ada pada pukul 4.45pagi, maka takdelah susah sangat kami nak siap pukul 6.30 tu. Ye la.. Kalau kat semenanjung, boleh la nak solat pukul 6.30pagi.. Nak buat kat Sabah? Helo!!! Dah habis waktu ok!

Kali ni kami malas nak kacau budak 2 ekor tu. Pandai-pandai la dorang bersiap untuk makan. Dah la semalam tak dapat sarapan kan? Aku nak makan puas-puas hari ni.



M Cafe (ke aku silap?) terletak di tingkat 4 Hotel Gaya Center. Kami pilih untuk makan di luar. Konon nak pemandangan laut la. Aku try semua yang aku minat. Sebenarnya, kalau pergi hotel, aku memang paling suka makan sarapan. Aku akan mula dengan roti bakar dengan butter.. Lepas tu roti dengan telur dadar. Lepas tu apa sahaja hidangan dia bagi. Lepas tu mesti makan bubur. Tak kisah la pergi mana sekali pun, aku mesti try semua ni. Oh, jangan lupa air oren ye. Wajib. Kalau ada honey star dengan susu pun aku ambil.. (aish.. Bila nak kursus kat hotel lagi ni?)

Kami diberitahu yang driver akan jemput kami ke lapangan terbang pada jam 7.30 pagi. Jadi, aku memang bajet siap makan, terus naik. Sempat la juga lepak-lepak di bilik. Pelik juga, kenapa orang tu tak call. Akhirnya, aku dengan Fadh turun. Macam biasa, kami ketuk la pintu 601. Acap yang buka..
"Kejap ye kak. Saufi tengah mandi"
"Hah?? Mandi lagi? Tadi makan korang tak mandi apa? Suka hati korang la. Kitorang turun dulu"
"Tapi kak, orang yang nak hantar kita ke airport dah sampai. dia tunggu kat bawah"
" Dah tau dia dah sampai, awat gi mandi lagi?"
"..."
Ok, Saufi memang kuat mandi orangnya. tak tau kenapa, tapi dia memang suka mandi. Huhu..

Pukul 8, kami ke lapangan terbang. Mujur la dekat kan? tak perlu risau. Sampai-sampai je kami terus check-in. masing-masing dah menyesal sebab beli standard set sebab kami semua takde bawa beg lebih pun.

Tiba ke kaunter check-in, kami nak la letak beg-beg kami ke lagej, tiba kami diberitahu yang kami tak membeli lagej. Hanya beli seat. Aik?? Kami bayar la.. Siap tambah duit lagi hari tu... Apa kes??

Kami balik tanpa makan lunch. Aish!!! Padahal sebelum ni aku dah berangan dengan Saufi nak makan sate la.. nasi goreng la segala bagai.. nampaknya tinggal angan-angan je la.. Untuk mengelakkan rasa frust, Kami tidur sepanjang perjalanan.

Sampai di KLIA, kami ambil Airport Coach ke KL Sentral. Dari KL Sentral, kami naik pula shuttle (van) ke Pudu. Dapat pula kami tengok Pudu yang berwajah baru. Surau makin cantik.. Kerusi pun cantik. Tempat makan pun bersih. Pendek kata memang berbeza la Pudu dulu dan sekarang.

Lepas makan, kami naik LRT ke Cempaka dan dari Cempaka, naik teksi pulang ke rumah..

Kesimpulan yang boleh dibuat daripada perjalanan kali ini ialah:
1- 2 hari adalah tidak cukup untuk bercuti ke Sabah. Banyak tempat kami tak dapat pergi. Ladang ternakan lembu, Island Hopping ke pulau-pulau, Cultural Village, muzium, pasar malam makanan.. Aish.. banyak la!
2- Agak susah nak cari masjid dalam perjalanan dari KK ke Kundasang. Masa balik tu baru perasan beberapa buah masjid. Yang banyak adalah gereja.
3- Lain kali beli tiket je dari firefly. Tak perlu beli aksesori ye. Kalau lapar, dalam flight baru beli.
4- Nak mandi di hot spring pergi pagi-pgi. Kalau lambat, tak dapat la nak mandi kolam

So, jumlah perbelanjaan dari pergi hingga balik (kami 4 orang. aku letak jumlah harga dah siap bahagi)
1- Tiket flight + hotel + transport airport-hotel-airport = RM292
2- Tambang teksi umah - KLIA = RM30 (kami naik 3 orang.. jad, darab 3 ye)
3- Sewa kereta = RM60
4- Petrol = RM20
5- Karambunai punya entry = RM10
6- Parking 1 Borneo = RM0.50
7- Makan di 1 Borneo = RM10 (kurang sebenarnya.. bagi senang bajet)
8- Makan di Tg. Aru = RM23
9- Entry Kinabalu Park = RM3
10- Entry Kinabalu trail = RM5
11- Sijil pelawat Kinabalu = RM5
12- Entry Hotspring (sebab Acap tak ambil tiket masa masuk Kinabalu Park) = RM3
13- Makan KFC + beg troli (patah selepas seminit) = RM20
14- Entry War Memorial Park = RM2
15- Beli gelang = RM15
16- Beli rantai kunci = RM10
17- Makan malam terakhir = RM10
18- Tiket Airport Coach = RM10
19- Makan tengah hari di Pudu = RM7 (tapi Saufi belanja! Hidup Saufi!)
20 - Tiket LRT = RM2.40
21- Tambang teksi ke rumah = RM5
22- Cenderahati untuk si driver = RM20
==============================
Jumlah = RM565.90
==============================

Macam mana? Korang rasa ok tak? Tak tau la ok ke tak. Yang pastinya kami dah rancang untuk percutian yang seterusnya.. Hehe..

p/s: gambar ni je aku dapat upload.. nanti-nanti aku tambah ye

7 ulasan:

  1. murahhnyerr makk.. uhuhu

    BalasPadam
  2. wah! boleh tahan jgk harganya

    BalasPadam
  3. en_me: murah ke? macam boleh jimat lagi

    Nick Irfan: Huhu.. try cari tiket murah.. Hotel murah banyak boleh dapat.. homestay pun ada

    BalasPadam
  4. Wah... boleh masuk destinasi budget

    BalasPadam
  5. hehe.. idea menarik tu.. =D

    BalasPadam
  6. Wah, murah jugak, teringin juga nak ke sana..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pergi.. rugi tak pergi.. saya pun dah rindu balik kat KK nih

      Padam

Semua orang boleh komen. Dan aku laparkan komen dari korang.
Tapi letak la nama.. Tak suka nak panggil korang Tanpa Nama