KLIK LAJU-LAJU!

MARI BLOGWALKING DENGAN APESAL.COM

Yang Baik Hati =)

Cari cerita lama

Aku terkini

sebelum komen, baca dulu komen orang lain boleh? Bosan la nak balas komen yang sama.. sebab jawapan aku mesti sama punya. tak pasal2 aku jadi astro karang ulang tayang beberapa kali

* jangan orang astro sentap pulak dengan aku, suda

Ahad, 5 Jun 2011

Trip Ke KK part 1

Saje aku letak link..

Trip ke KK part 2

Trip ke KK part 3

29/5/2011
Pukul 3 pagi aku dah bangun kejutkan si Fadh dan si Saufi. Lepas aku kejutkan diorang, aku sambung tidur balik. Apa kelas bangun awal-awal? Aku bukannya perlukan masa pun untuk bersiap. Lain la Saufi. Lalala.. Pukul 3.30 baru bangun untuk bersiap.

Pukul 4.20 pagi baru Pakcik Lan sampai rumah aku. Dia ambil Saufi dengan Fadh dulu. Perjalanan ke KLIA tak lama. Tambah-tambah lagi, Pakcik Lan ambil MEX. Kejap je sampai. Sampai di KLIA, aku keluarkan keropok lekor dan kuih wadeh sejuk yang tak habis makan semalam. Aku makan sorang. 2 orang kawan aku tu tak tergamak kot!! Hahaha!!

di KLIA
Acap sampai, terus check in. Kami naik Fireflyz. Beli pakej tiket dan hotel RM292 semua sekali. Hand luggage je.. Takde luggage lebih-lebih.. Balik nanti baru beli standard set (ada makan dan lagej). Flight berlepas pukul 6.40 pagi..

Dalam flight, Fadh yang gayat duduk tepi tingkap. Dia layan tidur je la. Aku pun terpengaruh. Saufi dengan Acap makan. Saufi yang tengah diet makan hotdog je.. Acap makan nasi lemak. Hampeh sungguh tak ajak kami makan sekali!

Mendarat je, kami disambut oleh pihak fireflyz (kami amik pengangkutan ke hotel). pergi check-in di hotel Gaya Center. Surprisingly, kami boleh check-in walaupun masa tu baru pukul 10 lebih. Lepas bersiap lebih kurang, aku dan fadh terus pergi cari sarapan. Haha!! Takde lagi orang jual sarapan pada pukul 10.30 pagi di KK ye! maka kami pun menuju la ke Suria Sabah. tak jauh.. Depan hotel je ha
Nama hotel ni Gaya Centre tapi Akronim dia CBS. Aku pun tak paham
Suria Sabah ni kira macam Suria KLCC la kot. Tapi takde hypermarket. Boleh pulak gitu!! Pelik sungguh! So, tak dapat la Fadh beli sarapan dia (tu la.. ajak makan keropok lekor keras tak nak..). Mujur ada roti coklat aku yg dah expired. Dapat gak dia alas perut.

Suria Sabah
Kereta yang kitorang sewa sampai pukul 11 pagi. Tapi masa tu, Saufi dan Acap masih belum habis bersolek. Kena la tunggu. Aku teringin nak tengok Pasar Tamu tapi keadaan kat KK agak sesak. Susah nak cari parking. Ditambah pula kitorang memang tak berapa reti kawasan KK, maka tidak la jumpa Pasar Tamu..

Acap bawa kami ke Pantai Karambunai. Pantai ni adalah hak milik persendirian ok! Maka, silalah bayar RM10 untuk masuk. Dapat air tin sorang 1. Karambunai ni teluk kot sebab tengok dia takdelah berombak. Mandi best kot tapi masing-masing tak bawa baju. Aktiviti air yang lain pun banyak tapi disebabkan masing-masing nak berjimat, maka kami pun sekadar bergambar la di situ. .tapi serius aku teringin nak main Fun3!! huhu. Oh, kami juga dah merasa main Catur Raksasa ye! Seronok gak tapi main separuh jalan sebab rupa-rupanya catur tu merupakan check point orang main treasure hunt.. huhu.. Sorry!
RM10 ye per entry
Ada kerusi untuk lepak-lepak ye
Ni la catur gergasi tu..
Masa balik, Kami singgah 1 Borneo. Orang kata ni shopping complex terbesar di.. err... di.. Sabah? Masa tu aku dan Fadh memang dah lapar gila. Kami makan di Apple Cafe. Secara keseluruhan, makanan memang sedap tapi aku memang cadangkan korang makan nasi campur sebab dah la sedap, murah lak tu. Fadh ambil nasi, daging goreng, ikan stir fried dan kailan, harga rm5 je..

Takde la lama pun di 1 Borneo.. Sekadar untuk bagi peluang kat Saufi dan Acap beli barang keperluan dorang (serius, gi jalan-jalan beli syampu.. apakah?) Acap juga beli coklat durian.. memang sedap la coklat tu!

Sampai KK, kami naik Bukit Bendera pulak (korang tak silap baca, aku tak silap taip-memang Bukit Bendera). Kira macam Look Out Point la ni.. Boleh nampak satu KK. Buat apa lagi di tempat macam tu? bergambar je la.. dah puas bergambar (dan Acap, melompat), kami balik ke hotel.
Dari kiri: Fadh, Saufi dan Acap

Konon, si Saufi kata, pukul 7.30 malam kami akan keluar makan di Tg. Aru. Acap kata ada kedai seafood sedap. Pukul 7.30, masing-masing terlelap. Terutama Acap, tapi memang la. Penat kot.. Keluar rumah awal pagi, lepas tu jadi driver. Masa dia drive, aku dan Fadh bantai tido. Lalala..

Tiba aku bangun pukul 8. Aku telefon bilik Saufi lagi. Dia kata kat luar hujan dan Acap masih tidur. Dia kata bagi masa 15 minit lagi dan lepas tu aku tekan loceng bilik dia. Aku tunggu dan tunggu.. Dah lebih 15 minit, takde pula si Saufi alertkan aku kata dah siap. menunggu punya pasal, aku dan Fadh tertidur lagi. TIba bangun dah pukul 8.45 malam. Apa kes? Takkan budak 2 orang tu tak siap lagi? rupa-rupanya mereka berdua sedap minum air milo kotak (beli di 1 Borneo) sambil tengok movie. Alasan mereka ialah, "Akak tak tekan loceng pun". What??? Apa salah kalau dah siap tu beritahu? salah ke? salah ke?

Mencari kedai makan di Tg. Aru pun satu hal juga. Acap ingat-ingat lupa jalan dia yang mana satu. Siapla si Saufi menggunakan GPS pada telefon dia mencari jalan. Huhu.. Kadang-kadang, GPS tu tunjuk kami tengah jalan atas air! Magik ok! Masa cari jalan tu, sempat gak la ushar air pancut berlampu di Perdana Park.
Air pancut berlampu di Perdana Park
Setelah mencari jalan selama 45 minit, kami jumpa juga kedai makan tu. Kami order ikan bawal masak 3 rasa, kailan ikan masin, sotong goreng tepung, sotong kangkung, benjo (ni Acap la ni. Ajak makan seafood, dia leh order benjo), telur dadar (tapi tak dapat. tapi takpe la.. tak dikira masa bayar) dan air buah. Jumlahnya semua RM91 (mahal ke murah?)
Yup.. memang simple macam ni je masakan dia. Tapi sebab fresh dan di buat garing, sedap gak. Atas tu benjo si Acap
Sotong goreng tepung. Sedap!
Nampak cikai je kan? Tapi sedap
Habis makan, kami balik dan tidur terus. Esok nak pergi ke Kinabalu Park dan Kundasang pulak. Acap kata kena pergi awal kalau nak tengok matahari terbit. Huhu.. dapat tak agaknya ye?

Bersambung...

Update: Kebanyakan gambar adalah ihsan daripada Fadh (tapi ada gak beberapa gambar aku pau dari Google). Aku belum transfer gambar lagi. Lalala.. Semua gambar boleh di klik untuk dibesarkan.

9 ulasan:

  1. Discover blogs, pics and videos you otherwise wouldn't have at http://kendrabing.com. Or submit your blog postings to be part of the big collection.

    BalasPadam
  2. amboi dah 2 urg rkn bloger dh pi KK ni,tak boleh jadi ni.........
    *geleng kepala smabil senyum*

    BalasPadam
  3. Uchi: pergi la.. berbaloi pergi seminggu. baru sempat lawat semua

    BalasPadam
  4. aiseh.. sebbaik x jumpe kat KK kan.. kanns, ehehe

    BalasPadam
  5. pergi sana gak ke? Bila? Bila? entah-entah jumpa tapi tak kenal kan..

    kalau jumpa, memang mintak belanja dah..lalala

    BalasPadam
  6. Antara aktiviti yang paling best untuk dilakukan dalam hidup ialah jalan-jalan :D

    BalasPadam
  7. betul tu.. ambil pengalaman di tempat orang =)

    BalasPadam
  8. wah mahalnya mau masuk pantai karambunai tu...dulu free..hehe..('',)

    BalasPadam
  9. tu la.. dah la kena bayar rm10.. aktiviti2 yang dia offer pun agak mencabar poket.. uhuk! uhuk!

    tapi memang cantik tempat tu

    BalasPadam

Semua orang boleh komen. Dan aku laparkan komen dari korang.
Tapi letak la nama.. Tak suka nak panggil korang Tanpa Nama