KLIK LAJU-LAJU!

MARI BLOGWALKING DENGAN APESAL.COM

Yang Baik Hati =)

Cari cerita lama

Aku terkini

sebelum komen, baca dulu komen orang lain boleh? Bosan la nak balas komen yang sama.. sebab jawapan aku mesti sama punya. tak pasal2 aku jadi astro karang ulang tayang beberapa kali

* jangan orang astro sentap pulak dengan aku, suda

Khamis, 26 Januari 2012

Update kemalangan 17 Januari 2012 (berapa harga ketuk body En. Ken?)

Ingat tak aku kata haritu yang akuu kemalangan? Tak ingat? boleh baca kat SINI. So, semalam, owner kereta yang aku langgar tu dah beritahu berapa harga baiki bumper kereta dia. Dan pagi tadi aku dah transfer RM220 kat dia

En. Ken tak repair lagi. MUNGKIN esok kot. Aku harap-harap la.. dan aku harap semata-mata masalah kosmetik.. takde masalah dalaman. Tapi ayah aku kata, minyak hitam En. Kena dah turun. Adakah ini satu kebetulan? Atau... huhu.. Aku harap takde pape..

By the way, Berapa lama masa yang diperlukan dan berapa kos untuk:
1- ketuk body En. Ken yang kemik (atas tayar kiri depan)
2- ketuk bumper
3- merapatkan bumper balik ke body

Huhu.. sape dah biasa, tolong bagi idea.. sebelum g bengkel esok..

p/s: Maaf, takde gambar yang sesuai dengan kecederaan En. Ken

69 ulasan:

  1. salam, jadi berapa kos yang kena bayar lepas hantar bengkel hari tu?

    BalasPadam
  2. salam..

    untuk aktiviti ketuk mengetuk, aku kena RM80 je tapi aku tak cat balik. Kalau cat lain harga. Kawan aku nk cat 3 bahagian dia caj RM350..

    rate lebih kurang cat 1 bahagian RM12-RM150

    Kalau takat nak cat ada tempat murah tp ketuk dia kira lain.

    BalasPadam
  3. owh ketuk rm80 je, yang cat tu mcm mne ea, mmg plg murah pun dlm rm300 ke?

    BalasPadam
  4. errr... yg nk cat balik tu bahagian mana ek? ada nak ketuk ke?

    dulu tanya, kalau ketuk n cat fender dan bumper mmg kna RM300-RM350. tu warna silver la

    kalau takat 1 part, boleh la kot dalam RM200.. ketuk dan cat.. kena rajin survey.. dok area mana?

    BalasPadam
  5. ceritanya mcm ni, petang tadi sy trlanggar bumper depan kereta vios time nk parking, kemek sikit kat bumper depan kanan dia, tu la sye nk tanye klau kne bayar ganti rugi tu mesti ketuk n cat je kot, so nak tau jgk brape patutnye saye kne bayar ganti rugi, sbb sye x pandai bende2 macam ni..

    BalasPadam
  6. oo.. kalau rajin survey, survey hrga kedai berdekatan, bawa dia g. kalau dia g sendiri, kena redha la kedai mana dia g. biasa org caj dalam RM300.. dulu ayah saya punya bumper kena ketuk n cat bawah RM300.. lebih kurang tu la rate dia

    BalasPadam
  7. huhu.. pape hal, jangan lupa la mintak diskaun sikit... cakap la pape yang patut.. mana tau, orang tu boleh tolak ansur

    BalasPadam
  8. tula, ni sye blaja kat uia gombak, langgar plak kreta lecturer, foreigner plak tu, risau jgk nk jumpe dye esok ni, harap2 la mintak murah2, tau tak kedai mne yg okay kt gombak, kot2 tau..

    BalasPadam
  9. hurm.. jap.. rasanya ada blog aritu..

    http://ikster-autobody.blogspot.com/

    kat area batu caves.. ada org dah hantar kata ok.. harga pun boleh tahan murah..

    rasanya kalau lecturer, dia boleh lebih kurang kot. cuma patutnya tadi terus cari dia.. jangan tangguh.. hehe

    BalasPadam
  10. owh2, dekat la tu batu caves, thanks2, nnt sye try tgk.. emmm, td sbenanye sye tunggu jgk, sye tinggal je no fon kat wiper dye, td pn ramai saksi nmpak sye langgar, sbb td pun btol2 sblm exam midsem, x tenang hati jwb exam td, x kesah la tu kot, hehe.. pastu dye call td dlm pkl 5 dye kate suruh dtg ofis dye esok, sye risau sbb dye foreigner, mintak lebih2, klau melayu tahan la jgk kot..hmmm

    BalasPadam
  11. huhu.. let's hope yg dia ada hati perut since dia seorang pendidik.. kat uia lak tu.. hehe.. biasa la accident sikit2 tu.. adat org drive..

    pape pun, esok buat muka kesian sikit.. hehe.. ne tau dia boleh lebih kurang. kalau dia soh gak byr, awk cakap la nk g bengkel mana. kalau dia g sendiri, ada can kena ketuk sbb org tgk dia foreigner..

    pape hal.. gudlak.. kalau rajin, update la

    BalasPadam
  12. hmmm, tulakn, harap2 la x truk kene bayar nnt, ni mak ayah pn xtau lg, bwat ke dye call parents esok susah la sye.. okay, thanks sbb byk membantu sye, atleast jelas la jgk sket, insyaAllah ape2 sye bgtau nnt :)

    BalasPadam
  13. isk.. xdenye dia call.. ni bukan kesalahan disiplin pun.. bukan sengaja.. mcm la dia xpernah langgar pape.. hehe.. dont worry ok? =)

    BalasPadam
  14. harap2 la, harap lembut hati dye.. okay, thanks again :)

    BalasPadam
  15. Alhamdulillah, betol cakap awak, lecturer sememangnya lebih memahami, dia cakap x perlu bayar pun, cuma doakan dia je, trima kasih sbb doakan saya, n sbb byk tolong saya hari tu, assalamualaikum.. :)

    BalasPadam
  16. hehe.. bagus la.. mmg dh dijangka.. sbb dia pendidik dan agak kaya.. hehe.. bagus la.. hati2 pasni ok

    BalasPadam
  17. Saya nk tumpang Tanya la kalau nk touch up ada scratch skit Kat bumper depan...brapa agak2 price Dier or Memang kedai Akan cat satu bumper Sebb ada dua spot jek yg scratch please do help me...colour silver metallic

    BalasPadam
  18. bumper, xyah cat la.. dia fiber je.. hehehe..
    tapi klu nk cat, kedai biasa cat 1 bumper sbb nk bagi cantik. kalau x dia berbelak sbb siver metallic pyh nk sama.

    klu nk diy pun boleh..

    BalasPadam
  19. Salam nak tanya, kalau sembur bumper baru depan belakang myvi lg best punya agak2 dlm lingkungan brape ek?

    BalasPadam
  20. cat kuning tu ke? huhu.. kalau silver biasa pun dalam rm 150-200 utk 1 bumper.. kalau 2, darab 2 la kot. tp sbb 2, maybe murah sikit.

    BalasPadam
  21. Salam. saya nak tanya, kalau bumper belakang kemek sebab reverse terlanggar kereta belakang, berapa ya agak-agak saya nak bagi elok balik?
    bumper baru berapa ketuk berapa?
    saya area shah alam.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hurm.. ketuk dan cat dlm rm300 kot.. tgk teruk ke x.. kalau tukar bumper, bumper je dlm rm200-300 tgk la keta apa (ni keta murah2 la) belum campur cat. cat bumper dlm rm200 kot.. pape hal survey banyak2 tmpat... masa sy nk betulkan pun merata sy g survey..

      Padam
  22. Assalamualaikum, tumpang tanya. Ok x harga bumper depan persona rm260 (plastik), cat rm350 dan liquor rm150.? Tqvm

    BalasPadam
  23. bukan plastik kot.. fiber kn? ok kot.. cat pun mmg around tu harga... tapi liquor tu apa ek? x pernah lak dgr

    BalasPadam
  24. Plastik, bkn fiber sy dh tgk sendiri bumper tu.. Maaf, bukan liquor tp lacquer 2k warna silver= rm150.. Jd utk cat+lacquer bumper tu total rm500..

    BalasPadam
  25. Pada sy mcm agak mahal kos cat tu tp mungkin mmg tu rate skrg

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye ke.. X pe la sy dh cnfrm Pn dgn kedai tu.. Apa2 pn terima kasih atas komen admin :)

      Padam
  26. salam maaf nak tumpang tanya kalau harga mengetuk bumper sahaja kereta grand livina agak2nya berapa ya?saya terlepas brek patu terlanggar bumper dia..kereta saya ok tapi kereta dia lah bumper kiri kene tertolak smpai cecah tayar..tapi bentuk ok lgi..

    BalasPadam
  27. salam tumpang tanya harga simen antara bumper ke tayar retak agaknya brpa?

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam... rasanya tgk gak.. dah simen retak tu, kena cat balik x?maybe 300.. silap2 500.. lain kali, awak bawa je ke bengkel yg famili awak biasa.. at least org tu x kenakan awak

      p/s: sebenarnya saya pun xtau.. hehe.. pakai cakap je... sbb dulu saga yg saya langgar minta 300 utk simen tp xtau la teruk ke x

      Padam
  28. Salam nk tnye skit..
    haritu aq terlanggar pokok n pintu side blkg belah kiri tu kemek n calar.. kereta honda city 2nd edition..
    Klo repair agk2 brpe lama??
    klo ketuk mmg kena cat blik ke sbb cat kereta x tggl pn jz calar je??
    klo ketuk agk2 brpe hrga??
    klo tkar pintu bru lak agk2 brpe hrge n lme??
    Thnkz please reply asap..

    BalasPadam
  29. salam..

    1- repair kalau termasuk cat biasa 3 hari plg kejap.
    2- tengok kemik. kalau kemik besar atau dalam, masa ketuk mmg akan efek cat. so, akan kena cat balik 1 pintu.
    3- ketuk murah je tp kalau cat, tengok la plak awak punya cat mahal atau x. maybe dalam rm300
    4- tukar pintu baru dan lepas tu cat.. mau double kot harga..

    tapi semua bergantung pada kedai awak g.. kalau nak beli pintu, katanya kedai spare part murah kat tawakal kat jalan pahang.. kalau saya, saya ketuk je sbb pintu boleh ketuk. masa lebih kurang je. Kalau awak area ampang, saya cadangkan g kedai depan klinik maamor.. murah. saya baru pergi

    BalasPadam
  30. salam.sy nk tnye..klu nl ktuk bonet depan persona ygkt bhgian tulang bonet tu bp yer?xtruk sgt pn.

    BalasPadam
  31. Klu dah kos mencecah lbih dr 300.yg diminta rasanya baik claim insurans.klu kna saman pun 300.dr byar beribu.bt per kita bli insurans

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, saya setuju. Biasanya kos pembaikan sy mmg bwh rm300.. Cuma munhkin org tu nk jimat ncd kot.. Tu yg rm500 pun dia cash je

      Padam
  32. pegawai penyiasat trafik13 Disember 2014 10:58 PG

    Ya klu diminta ganti rugi beribu.baik report polis claime insurans kereta.pastu hantar pusat servis tukar trus bumper bru.lg puas hati

    BalasPadam
  33. Hi..maaf brtanya..agak2nya berapa kos tukar 1 pintu honda city baru beli yg eksiden..? Tqvm

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau keta baru, pakai insurans je la.. Sbb pintu campur cat mesti lebih rm300... Xrugi ncd sgt pun klu baru beli

      Padam
  34. Kete saya bumper depan remuk kemek. Bumper and yg bawah (ada no flat) tu pon sama. Tapi tak kacau enjin. Agak agak berapa kene? Ya Allah dugaan.. 😔

    BalasPadam
  35. Salam.. Sori lmbt.. Kalau teruk, mmg kna ganti la bumper tu.. Bumper at least rm200 x campur cat.. Kalau depan, maknanya org yg lggr awk yg salah kan? Biar la dia buat report.. Guna insurans dia.. Kalau kos repair lebih rm300 (denda masa report), baik biar insurans yg tanggung

    BalasPadam
  36. Salam, tumpang tanya saya langgar belakang kereta vellfire hitam and ada kemek sikit. Berapa eh harga ketuk dia. And ada scratch sikit dalam 2 3 garis berapa eh harga dia cat balik.

    BalasPadam
  37. Nak tanya. Kalau lps ketuk mmg kena cat balik ke? Sbb pg kedai, org kedai ckp kena cat balik sbb dia ketuk2 cat tanggal. Tapi kemek dia tak besar dan tk dlm pun. Separuh dr tapak tgn kite je

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sori. Lambat. Baru baca.. Hurmm.. Lps ketuk mmg kena cat sbb bila ketuk, cat dh x intact (walaupun nmpk xde pape). Bila cat x intact, besi terdedah pd udara dan mengarat.

      Tp kalau bumper, biasanya fibre.. Xyah cat pun xpe.. Body wajib cat balik

      Padam
  38. Assalamualaikum, tmpang tnya, klu bumper ,cat calar dgan ketuk agak berapa harga utk kereta myvi se

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumussalam...

      Ni nombor bengkel yg diviral di fb... Dan kwn sy pernah cat dgn dia utk 2 panel.. Tp xde ketuk.. Kwn sy kena rm150 try kontek dia ya

      0166544551 (bahari)

      Mungkin rm300 ke atas kot kalau teruk di tempat lain. Tp tempat dia ni mmg murah

      Padam
    2. bengkel tu kt mana ye? berapa agaknya kos untuk tukar bumper belakang myvi lama? sy duk selayang..

      Padam
    3. bengkel tu kt mana ye? berapa agaknya kos untuk tukar bumper belakang myvi lama? sy duk selayang..

      Padam
  39. Assalamualaikum, saya nk tnya.. brp hrga kalau nk ketuk sikit bhg sebelah kiri(bwah lampu) kemik dan pintu sebelah kiri ada yg kemik kecil.. dan kalau hrga cat brp ya sbb calar dia dari bhg dpn hingga blkg.. tp tk bgitu serius. kereta saya myvi se model 2015.. wrna dark purple metallic. huhu saya masih student lg

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam... Dah buat ke kereta tu? Kalau belum, boleh hubungi 0166544551 (en. Bahari)

      Sy pun xtau la sangat.. Tp dia punya mmg murah

      Padam
  40. Salam. Semalam saya reverse trlanggar bntot kereta Honda city. Tak kemek juz calar dan cat tanggal. Saya ingt nak hntar brngkel biasa tapi owner insist nak cat kat Honda. Saya takut mahal n sekarang dalam dilema nak byr cat atai claim insurans je.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cakap dekat owner tu, pergi mana2 pun mesti org tu cat pakai cat yg sama.. Kalau x, lari la kaler..

      Lgpun yg awk lggr bumper kan.. Tahan punya..

      Kalau kos dia bwh 1k, awk buat je. Kalau lbh 1k, baru guna insurans.

      Insist awk yg bawa pergi cat atau dia bawa awak masa pergi cat

      Kalau nk murah, boleh kontek 0166544551 (bahari) tp ni area keramat

      Padam
  41. salam,semalam saya terlanggar pokok dan bumper belakang kereta almera tak kemek tp tercabut sikit n lampu sebelah kiri retak.kalau nak betulkan agaknya brp anggaran total?n ada apa2 effect kalau tidak betulkannya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam.. Sy pun bukan la mekanik sebenarnya. Susah sy nak jawab soalan2 gini. Tp boleh tanya pd kawan sy ni. Dia mekanik

      0122550486 (latif)

      Padam
  42. Assalam..kalau bumper belakang grand livina calar sbb gesel dgn kayu, agak2 bape kos ek?takde kemek pe.betul2 calar je (lebih kurg stgh kaki)

    BalasPadam
    Balasan
    1. calar dalam ke x? kalau sikit, kawan sy ajar, guna ubat gigi je.. x pun aritu sy tgk youtube, dia guna wd-40

      Padam
  43. salam...nk tnye smlm sy terlanggar kereta saga flx masa nk undur kereta, owner kreta xde situ, so...sy tggal note kt wiper dia...kreta sy x de ape2 cuma kreta dia mgkin kemek skit dan calar bhgian pintu..sy tgk mcm skit sgat kemek nya...masalahnye skarang owner krta tu kol sy dan bgtaw anggaran kos repair dlm 700..tekejut sgat..possible ke smpai 700....sy rasa dia ambil kesempatan bila sy jujur..klau sy taw sy biar je hri tu,,,x yah ltak note...tp rase x berkat dlm hidup...ntah la..tlg bgtaw sy smpai ke 700 untk repair y kemek tu? tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. hurmm.. mcm dh lambat kalau sy reply p[un kan? maaf.. pada saya, jalan terbaik, awak minta dia bawa ke bengkel awk biasa pergi. kalau dia nk hantar ke bengkel lain, minta tgk resit atau bawa awak ke kedai tersebut. jujur polisi terbaik.. tp x semua manusia jujur mcm kita awak.. (sy pun kdg2 ngelat)

      Padam
  44. salam...sy nk tanya bpe anggaran tukar bumper belakang swift edisi lame?bumper terkeluar sikit dan ada kesan pecah sikit tapi xberlubang...perlu repair atau tukar bumper baru..tq..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hurmm.. susah saya nk jawab.. saya x pakai swift.. bumper saya tahu harga perodua proton je.. tp kalau nak murah, cari la kedai potong.

      perlu ketuk atau tukar? tengok keterukan kecederaan.. kalau x teruk, repair je..

      maaf lambat reply. dah lama x check blog dan email

      Padam
  45. Salam, td sy reverse terlanggar pintu depan belah driver kete nissan almera. Dia kemek ke dalam dekat area pembuka pintu dgn ada kesan calar dekat tmpt kemek. Owner insist nak bawak g servis centre nissan sbb dia kete baru lgi. Dia ckp pintu xle bukak rasa cm nak kena tukar 1 pintu. Ble advise x?mmg perlu tukar satu pintu ye kalau dah pintu xle bukak?.and berapa anggaran kos skang ni utk ketuk cat ataupun tukar 1 pintu trus dekat servis centre nissan?. Tq pd yg sudi reply

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam.. kalau dia nk pergi service center, ikut la.. kereta baru kan.. lps dh estimate price, kalau berbaloi, buat report, claim insurans je la.. itu pun guna insurans ni.. kalau takat bawah 1k, boleh la nk cash.. bincang bebetul dgn service center mana tau dpt murah kalau cash.. sbb dia mesti prefer cash dr insurans

      Padam
  46. Salam semalam sy reverse trlanggar tiang kemek dekat pintu bonet blkg n bumper bwh dye sy pkai alza blh ketuk ke? agk kos brape ek untuk ketuk? N cat baru

    BalasPadam
  47. Salam....saya pakai kereta persona...bonet depan kereta saya kemek sbb dilanggar kereta ford rengers masa dia undur kereta. Nak tanya pendapat kalau buat repair ketuk ada effect tak kat bonet tu masa akan dtg?.. Atau tukar baru je...org yg langgar tu suruh htr repair je...

    BalasPadam
  48. Salam . Motor sy tergeser sikit dekat bumper Kereta viva so Ada kesan calar sikit . Bumper tu bumper plastic . Owner Suruh repair. Bole x advise Kat mana and berapa angaran? Sb owner mintak 500 . Mcm mahal sgt.

    BalasPadam
    Balasan
    1. 1- aritu tgk youtube, kalau takat gesel/calar sikit, leh try polish guna ubat gigi or wd40

      2- kalau x berkesan, bawa je g kedai cat yg awk dh recce.. kalau takat cat dlm rm300 max kot. aritu sy buat (langgar) keta kwn sy, axia katak hijau, baru rm130

      Padam
  49. Salam. Saya langgar kereta toyota vios tp calar tkde kemek ke apa. Berapa agak2 harga dia eh?

    BalasPadam
  50. Salam tumpang tnya sape2 yg tau kos tukar cermin,bumper n bonet peridua alza. ade bgkel nk 3700, rase mcm mahal plak..

    BalasPadam

Semua orang boleh komen. Dan aku laparkan komen dari korang.
Tapi letak la nama.. Tak suka nak panggil korang Tanpa Nama