KLIK LAJU-LAJU!

MARI BLOGWALKING DENGAN APESAL.COM

Yang Baik Hati =)

Cari cerita lama

Aku terkini

sebelum komen, baca dulu komen orang lain boleh? Bosan la nak balas komen yang sama.. sebab jawapan aku mesti sama punya. tak pasal2 aku jadi astro karang ulang tayang beberapa kali

* jangan orang astro sentap pulak dengan aku, suda

Isnin, 16 Januari 2012

Mekap simple (simple ke??)

Mood malas aku datang balik. Malas update blog, malas buat kerja. Ok, aku tipu. It's more like aku selalu malas dan mood rajin yang sekali-sekala datang.. Apa nak jadi aku nih?

Dalam kemalasan aku update blog, aku rajin pulak pergi tengok youtube dan buka FB 24 jam. Biar je terbuka walaupun takde aktiviti. Tak baca komik, sikit-sikit je baca blog. tengok youtube pun klip yang pendek-pendek je. Takde mood nak tengok yang panjang, walaupun cite Detective Conan.

Ok la... aku admit. Aku sebenarnya tengok klip cara mekap. Seronok woo tengok orang mekap.. Agak seronok tengok muka berubah warna.. Hahaha..

Bercakap pasal mekap, ramai kawan aku selalu suruh aku pakai mekap. Termasuk la kawan laki (kagum kan? Berani sungguh laki itu komplen aku). Ya, aku akui, muka aku memang agak plain dan monotone. Dah muka luas, warna tak menarik, tak try pulak tambah warna lain. Tapi nak buat macam mana? Memang tak rajin..

Korang pernah tengok klip orang mekap? Try tengok, serius seronok. Sambil tu korang akan sedar yang simple mekap tu tak la simple sangat. Natural look tu takde la natural pun. Semua tu dicapai dengan susah payah (at least untuk aku).

Seriously juga, kebanyakan yang buat klip mekap tu orang yang cantik. sangat cantik sampai aku terfikir, kenapa dia bersusah payah mekap? Percaya la, kalau orang macam diorang tu, tak mekap pun, ramai lelaki minat. Jadi, apa motif diorang bersusah payah?

Haha.. rilek, aku bukan kondem diorang. Memang tu minat diorang. Sebab tu diorang tak kisah bersusah payah. Aku? cuci muka pun pakai sabun mandi. Ni sabun mandi dah habis, ada aku tak cuci muka esok ni kot. Aishh!!!

Tapi rasanya aku dah kena mula pakai pelembap la.. Muka aku dah start kering. Bila pakai bedak, mula la jelas segala kulit yang mengelupas. Sangat tak comel! Sebab tu aku tak pakai bedak (alasan!). Apa pelembap yang paling tak berminyak? Cadangkan kat aku.

Last sekali, aku nak share kat korang step-step biasa orang mekap:
1- Pakai toner (tutup liang roma)
2- Pakai moisturizer (lembapkan kulit)
3- Pakai concealer (nak tutup cela)
4- Pakai foundation ( bedak asas. dah pakai ni, muka nampak berseri)
5- Pakai bedak (serap minyak.. nampak seperti kemasan matte)
6- Pakai eye liner (aku nak try gak. Macam best)
7- Pakai maskara (seriusly akan bagi efek pada saiz mata)
8- Pakai blusher (bagi pipi nampak segar)
9- Pakai lip balm, lipstik dan lip gloss
Percaya tak, kalau aku kata, ni baru sebahagian je? Serius aku terkejut bila tengok koleksi mekap budak zaman sekranag. Seriu buat aku rasa segan dengan mereka. Gambar ehsan blog INI <--(klik )

Ada kawan aku kata, yang lain dia tak kisah tapi dia wajib pakai maskara. Ada kawan aku wajib blusher. Ada kawan lain wajib lipstik. Aku? err.. err.. Kalau pakai lipstik tu aku bajet cun gile dah.. haha

Last sekali, aku nak share gambar aku yang telah diedit (guna photoshop) oleh kawan aku. Tah la. Mungkin dia rasa muka aku plain sangat, dia tambahkan warna kat gambar aku.. haha..
Mula-mula dia buat lipstik warna pink. Aku minta warna pic. Tengok-tengok pink lagi sesuai..  Tapi gambar ni, lipstik pic je... Aku memang tak pandai match warna.. Patut la tiap kali mekap rasa pelik je

2 ulasan:

  1. Wahaha... Macam dalam iklan kat TV la :D Before & After!

    Post Terbaharu Saya - Perubahan Tidak Perlu Terlalu Drastik

    BalasPadam
  2. hahaha kelakar kan? x boleh blah

    BalasPadam

Semua orang boleh komen. Dan aku laparkan komen dari korang.
Tapi letak la nama.. Tak suka nak panggil korang Tanpa Nama