KLIK LAJU-LAJU!

MARI BLOGWALKING DENGAN APESAL.COM

Yang Baik Hati =)

Cari cerita lama

Memuatkan ...

Aku terkini

sebelum komen, baca dulu komen orang lain boleh? Bosan la nak balas komen yang sama.. sebab jawapan aku mesti sama punya. tak pasal2 aku jadi astro karang ulang tayang beberapa kali

* jangan orang astro sentap pulak dengan aku, suda

Selasa, 10 November 2015

Internet Dah Menukar Kita

Dah tertulis dalam kitab, setiap benda ada baik dan buruknya. Begitu juga internet. 

Ya.. Internet ciptaan manusia.. Tapi ilmu nk wujudkan internet, semua tu Tuhan yang bagi. 

Kebaikan internet semua dah tau la. Maklumat di hujung jari. Nak maklumat apa, cari je. Termasuk la kalau kau nak cari rumah org yang kau minat utk kau lihat bumbungnya (paham tak? Paham tak? Tak paham? Takpe la)

Tapi, internet ni pun sgt banyak la keburukannya. Antaranya ialah bab seks. Orang tahun 80an - 90an dulu, bukan la baik sgt.. Tapi, masa tu penyebaran maklumat tak macam sekarang, jadi takde la sampai budak kecil pun boleh terdedah kepada benda2 tak baik tu. Tapi sekarang? Bukan sahaja terdedah, dia pun nak dedah apa dia buat.

Puncanya, sebab dah terlalu banyak, dia rasa benda tu biasa je.

Isu kedua ialah kebebasan bersuara. Bebas sangat. Sampai suka hati kau je nak mencemuh orang. Aku bukan bercerita tentang mereka yang menulis blog memang untuk mengkritik. Aku cerita tentang orang yang senang-senang kutuk orang lain kalau orang tu tak sependapat dengan dia. Kalau orang tu keluar statement bodoh, jangan cerita la. Habis dicanangnya. Mentang la fb / internet ni kita tak berjumpa 4 mata, hampir anonymous (kalau x pun, org tu xde keje nk cari kita), semua orang lantang bercakap tanpa kira perasaan org. Bercakap mcm dia aje yg betul, orang tu je yg salah 

Mungkin dia salah sbb pndg rendah ko. Mungkin dia salah sbb buat ko kecik hati. Tapi, menghebahkan apa dia buat pd umum, tak kira la kau tunjuk muka dia atau tak (tunjuk muka org tu mmg lg teruk la), menjadikan kau sama / lagi teruk dr dia.

Oh, dan x perlu nk bgtau yg kau buat lebih dr org lain. Kau buat org rasa dia kurang dari kau. 

Kongsilah kegembiraan. Dengan niat berkongsi. Kongsilah ilmu. Dengan niat berkongsi. Luahkan apa kau nak. Dengan niat nak lepaskan tekanan. Tanpa ada niat utk berkata, "tengok, aku lebih baik dari kau".

Takat nak tunjuk bagus, dengan kawan-kawan rapat sudah la.

Disebabkan blog aku ni tak popular, takde la yang bertanya kenapa aku tak menulis. Tapi, kalau ada orang bertanya, aku akan jawab "saya lama tak menulis sebab saya dah tua. Dan semakin saya tua, semakin saya pandai kawal perasaan untuk bercerita semua benda." sebab korang sendiri tahu, biasanya aku tulis blog ni bila aku ada perasaan sedih atau tak puas hati.

Hehehe Kalau ada antara kawan aku yang baca benda ni dan korang terbuat benda yang aku tegur ni, sila la tahu, aku bukan benci korang, cuma ada bahagian yg perlu korang betulkan. Heh.. Tapi kawan aku baik-baik.. Aku yang masih perlu banyak mengejar sebenarnya.

Sabtu, 10 Oktober 2015

Mengira Tajul Muluk (ajar lagi sekali)

*** sekali lagi diingatkan agar anda tidak terlalu percayakan tajul muluk ini. Segala yg baik datang dari Allah. Segala yang buruk datang dari kelemahan kita sendiri.

Cara kira Tajul Muluk

Bunyi sebutan nama; iaitu jika bunyi di :-
Depan (bila sebut, vokal u: contoh nu, rul, hu)= Markah 9
Atas (bila sebut, vokal a: contoh ha, jar, sal, ma)= Markah 8
Bawah (bila sebut, vokal i: contoh him, ziz, mi)= Markah 5

Mencari baki :-
Jumlah dibahagi pula dengan nombor 9, 7, 5 dan 3 iaitu peringkat perjalanan usia perkahwinan (9, 7, 5, 3)
# 9 - Di masa muda (awal perkahwinan)
# 7 - Di masa memasuki pertengahan
# 5 - Di masa menghadapi masa tua
# 3 - Di masa tua (penghujung perkahwinan)

Jika baki :-
 0 - Bulan Purnama
Di waktu ini rumah tangga sangat bahagia, hidup penuh dengan aman dan damai. Tidak berlaku kekecohan. Jika pasangan ini subur kemungkinan mendapat ramai anak.

1 - Biji Di Tasik
Di waktu ini pasangan hidup dengan keadaan kewangan yang hanya cukup makan. Tidak mewah (dengan kadar masing-masing) dengan kata lain tidak cukup duit atau susah sedikit untuk mendapatkan duit. Rezeki payah.

2 - Anak Raja Sekandang
Di waktu ini pasangan suami isteri romantis, rasa secocok, rasa sama padan dan saling memahami. Maka rumahtangga menjadi bahagia.

3 - Anak Raja Kepanasan
Di waktu ini sering berlaku pertengkaran, bergaduh, bermasam muka iaitu dengan kata lain perselisihan faham sering berlaku. Jika dibiarkan berlarutan rumahtangga akan hancur.

4 - Abu Atas Tunggul
Di waktu ini duit ada tapi tidak pernah cukup. Jika dapat wang pun hanya sekadar dapat lihat sahaja. Wang itu cepat habis digunakan. Ada-ada saja perkara yang hendak dibelanjakan. Senang datang senang habis. Poket sentiasa kosong.

5 - Telaga Di Bawah Bukit
Di waktu ini rezeki datang melimpah-limpah. Tidak menghadapi masalah kewangan. Hidup senang.

6 - Tanduk Seberkas
Di waktu ini pasangan menjadi romantis, penuh kemesraan dan penuh kasih sayang.

7 - Naga Seru
Di waktu ini pasangan tidak tenteram kerana masalah kuat cemburu. Selalu tidak percaya pada pasangan.

8 - -sama seperti nombor 0-

≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠
Kes 1
Lelaki: abdullah
Sebutan: ab + dul + lah
Markah: 8 + 9 + 8
Jumlah: 25

Perempuan : zakiah
Sebutan : za + ki + ah
Markah : 8 + 5 + 8
Jumlah: 21

So Jumlah Keseluruhan : 25+ 21 = 46

46 bahagi
9... baki ialah 1
7... baki ialah 4
5... baki ialah 1
3... baki ialah 1

so, mula2 kawin (1):
Di waktu ini pasangan hidup dengan keadaan kewangan yang hanya cukup makan. Tidak mewah (dengan kadar masing-masing) dengan kata lain tidak cukup duit atau susah sedikit untuk mendapatkan duit. Rezeki payah. 

pertengahan perkahwinan (4):
Di waktu ini duit ada tapi tidak pernah cukup. Jika dapat wang pun hanya sekadar dapat lihat sahaja. Wang itu cepat habis digunakan. Ada-ada saja perkara yang hendak dibelanjakan. Senang datang senang habis. Poket sentiasa kosong.

masa dah tua (1):
Di waktu ini pasangan hidup dengan keadaan kewangan yang hanya cukup makan. Tidak mewah (dengan kadar masing-masing) dengan kata lain tidak cukup duit atau susah sedikit untuk mendapatkan duit. Rezeki payah.

masa dah nak tunggu waktu (1):
Di waktu ini pasangan hidup dengan keadaan kewangan yang hanya cukup makan. Tidak mewah (dengan kadar masing-masing) dengan kata lain tidak cukup duit atau susah sedikit untuk mendapatkan duit. Rezeki payah.

Sabtu, 21 Februari 2015

Testing apps baru

Aku baru download bloggeroid. Katanya lagi reliable berbanfing blogger.com sendiri kalau nak menulis menggunakan android.

So, aku saje nak tengok apakah hasilnya. Kalau ada kawan2 yg tere IT yang nk bg komen atau pendapat, lagi aku suka..

Ahad, 6 Julai 2014

En. ken kena langgar (a.k.a aku ada bengkel ketuk dan cat best nak cadang kat korang)

Huhu... Seminggu sebelum puasa hari tu, di keheningan pagi aku nak pergi kerja, aku telah dilanggar oleh kereta exora... Huk3...

Mujur owner exora tu tak banyak cerita, dia sanggup je bayar ganti rugi. 

Mula-mula aku ingat sikit aje la.. Tapi bila aku perasan yang pintu bonet pun kemik, bumper pun pecah sikit, bumper pun dah jatuh dan main cuddle-cuddle dengan ekzos (maka bising la sebab En. Ken ni memang nervous breakdown sikit. Kuat menggigil), dengan reverse sensor 1 dah tak duduk kat soket dia.. pantang reverse mesti bunyi macam kereta dah nak langgar benda,  aku tau ni mesti banyak kena ni. Maklumlah, sebab warna En. Ken ni kan lain dari yang lain.. Warna dia 1 set je dah berapa. Menyesal aku pilih kaler ni. Aish....

Aku pun mensurvey la kat area Ampang ni, kat mana yang murah.. Dulu dah pergi kedai zali. Dia la yang catkan kereta aku. Tapi aku nak survey tempat lain gak. Mana tau ada yang lagi murah..

Bengkel 1
Aku pergi kedai zali. Dia kata, kalau takat ketuk dan cat, dia cas rm500 lebih sebab warna tu mahal (padahal aku tahu cat aku ada lagi baki kat kedai dia.. Haha =p). Dia boleh siap dalam 2 hari.

Bengkel 2
Aku survey pulak harga di kedai di Bandar Baru Ampang. Uncle tu kata perlu rm400 lebih kalau ketuk dan cat. Kalau ganti bumper perlu rm700 lebih.. Pun boleh siap dalam 2 hari.

Bengkel 3
Orang yang langgar aku cakap, dekat Cheras Baru ada bengkel ketuk murah di belakang petronas. Aku try la pergi sana. Tak jumpa la pulak.. Ye la, bukan tempat aku, tak berani la nak jadi kucing lorong (alleycat) nak menyerbey. So, sekali pusing aku tak jumpa, terus aku balik

Bengkel 4
Last sekali, aku g ke bengkel dekat taman tasik. Bengkel yang mengadap pasar malam hari Khamis dan Ahad. Bengkel ni kata untuk ketuk dan cat dia cas rm400 lebih.. Kalau tukar bumper rm500 lebih. Aku jadi "Whatt???? Murahnya!!!" ( tapi cakap dalam hati je la. Mana boleh cakap kuat- kuat. Nanti tak boleh tawar lagi). Tapi orang ni ambil masa 3 hari. Kalau bulan puasa, 5 hari. Aku jadi alamak, kena cepat! Aku survey dah selasa, kalau nak 3 hari, esok (rabu) gak kena hantar. Kalau tak, seminggu la aku takde kereta.

Siap tampal dengan sweet tape lagi ok.. Punya la tak nak lampu tercabut.. Nampak tak bumper cuddle dengan ekzos?

Hari Jumaat, dengan berdebarnya, aku pergi menjemput En. Ken.. Takut kalau warna tak sama. Berdebar nih.. Berdebar!

Alhamdulillah, En. Ken kembali hensem seperti dulu. Takde lagi kemik2.. Reverse sensor pun ok dah. No more bunyi bising (ekzos dah bercerai dengan bumper). Lampu pun dah masuk balik..

Setelah aku tawar sikit.. Aku hanya perlu bayar rm550.. Pada aku memang murah sangat la. Bumper kenari je dah rm220 paling murah. Cat aku je 1 set dah rm250.. Boleh la kata upah susah payah dia ketuk, cat, beli bumper, buatkan nombor plet, letak klip kat kereta semua dia cas rm80 je.. Mu ah kan? Sangat murah..  Terima kasih encik Mustafa.. 

Bengkel en. Mustafa ni ialah bengkel 4. Nama bengkel dia M&D. No telefon dia 017-882 5093. Aku memang up sangat bengkel dia ni..

Aku takde la harap kereta korang problem.. Tapi kalau korang perlukan khidmat ketuk dan cat, boleh kontek en mustafa. Bengkel dia boleh buat kerja lain gak, tapi kawan dia la yang buat.

Alhamdulillah, orang yang langgar aku tu jujur orangnya. Dia bayar aku tanpa banyak soal. Malah tak minta diskaun pun. Terima kasih en. Roslan..