KLIK LAJU-LAJU!

MARI BLOGWALKING DENGAN APESAL.COM

Yang Baik Hati =)

Cari cerita lama

Aku terkini

sebelum komen, baca dulu komen orang lain boleh? Bosan la nak balas komen yang sama.. sebab jawapan aku mesti sama punya. tak pasal2 aku jadi astro karang ulang tayang beberapa kali

* jangan orang astro sentap pulak dengan aku, suda

Isnin, 9 Oktober 2017

Klausa 'Bettermen' bagi kereta berusia 5 tahun ke atas

Hari ni aku nak ajar korang semua klausa 'bettermen'. Apakah bettermen ni? Di mana nak jumpa bettermen? 

Oh, harap maaf, bettermen ni bukan la lelaki yang lebih baik untuk korang.. Sebab, kalau ya, aku pasti sangat gembira.

Korang akan jumpa klausa ni kalau kereta korang berusia lebih dari 5 tahun.

Seperti yang korang tau, En ken aku dah menginjak ke usia dewasa. Tahun ni dia 14 tahun.

Disebabkan:
1- dia dah dewasa
2- dia dah banyak berbakti pada aku
3- aku segan dengan mak aku bila en. Ken vibrate mengalahkan kerusi ogawa
4- aku dah banyak kali janji dengan en. Ken

maka, aku telah menghadiahkan dia rejuvenating treatment (ganti semua sparepart agar dia terasa seperti baharu) menyeluruh pada bulan puasa yang lalu.

Kos keseluruhan make over adalah rm3700. Ya, organ dalaman en ken, xde la rosak abis, tapi aku nak bagi feeling mcm kelahiran semula pada en ken (ala, mcm korang g spa la).

Malangnya, pada bulan 8 yang lalu (2 bulan kemudian), adik aku kemalangan. Dia langgar hilux.

Makanya, guna la insurans..

Malas nak kronologi panjang2, aku pendekkan je. Proses pembaikan berjalan tapi berlaku beberapa perkara:
1- bengkel call adik, kata insurans hanya cover warna standard. Warna pepel en. Ken x masuk list. So, adik aku kena tambah duit.

2- bateri kat bengkel xde yang 2nd hand. Hanya 1st hand. Adik aku kena tambah duit lagi.

3- pada hari aku ambil en ken, aku mendapati, ada jarak antara hud dan gril. Bila tanya kenapa, dia kata, barang taiwan mmg gini. Takkan sempurna mcm ori. Tapi jangan risau, ok punya. WHATTT???? Why guna Taiwan????

Bila tanya bengkel, jawapan dia ialah, insurans hanya quote harga barang 2nd hand atau barang taiwan/cina.

Sebagai orang yang asyik tak puas hati, aku pun tanya ejen insurans (kereta) aku dan ini jawapannya

"Assalamuallaikum, Utk kreta yg melebihi 5 tahun ada satu clause yg dipanggil 'bettermen', dimana jika alat ganti yg diganti itu adalah yg baru, customer kena tanggung susut nilai barangan tu,

cthnya katalah drive shaft, harga baru katalah RM1,000, kereta yg accident tu katalah umurnya sudah 7 tahun. Jadi drive shaft nya juga telah berusia 7 tahun. Jadi, harga drive shaft yg sudah berumur 7 tahun bukan lagi RM1000 tapi mungkin dlm RM450 shj.

Perlu difahami konsep dlm insuran adalah 'mengembalikan keadaan peserta sptmana ia blm kemalangan'.

Jadi, jika workshop menggantikan drive shaft yg baru peserta akn kena byr beza harga barang tadi iaitu RM550, itu baru satu barang klu banyak tentu banyak customer kena bayar.

Untuk mengelakkan keadaan tersebut mereka akn gunakan kaedah yg bersesuaian maka digunakanlah barang second hand, taiwan ka atau sbgnya supaya condition 'bettermen' tu dapat dielakkan."

So, aku boleh faham la bab warna.. Mmg asal warna en ken ialah silver..

Yang aku tak puas hati ialah
1- kos aku rejuvenate ialah rm3700 (sila ingat, ini hanya tukar barang yg wear n tear), sedangkan kos bengkel membaiki kereta aku (yang baru lepas langgar hilux) hanya rm3180.

How come rejuvenating lbh mahal dr pembedahan? How come, kos g spa buat urut bagai lebih mahal dari pembedahan kosmetik??

2- kalau betul, insurans mengembalikan kereta ke asal, awat dia x tanya, spare part semua buruk ke baharu? Sparepart aku baharu belaka kot. Sila la ganti ikut nilai dia.

So, korang, sila ingat, 
1- kalau sesuatu berlaku pada kenderaan berusia 5 tahun ke atas, klausa 'bettermen' akan terpakai utk kereta korang.

2- elakkan kereta berusia 5 tahun ke atas daripada kemalangan

3- xpayah ambil insurans tinggi2 sangat utk kereta tua. Nanti ko frust.

Sabtu, 7 Oktober 2017

Time share dengan swiss garden international vacation club (SGIVC)

Aku ada buat time share dengan swiss garden. Kena bayar rm20k (tak pasti untuk 20 tahun ke.. 30 tahun entitlement) dan tiap tahun rm300++ utk maintenance.

Apa aku dapat?
7 hari (5 weekdays + 2 weekends) kelayakan menginap di hotel2 swiss garden

Tapi..
1- hotel dia x berapa banyak
2- hotel yang bersekutu pun tak banyak
3- selalunya penuh sahaja

Dan paling best.
Baru2 ni (cuti sekolah bulan 8), aku dan keluarga menginap di damai laut. Dapat la 2 unit (1 bilik + 1 apartment). Redha la sbb memang last minute.

Belek punya belek, aku terbaca yg entitlement yg digunakan adalah 2 weekend 2015 + 2 weekend 2016.

Soalan:
kenapa staf sgivc x maklumkan baki entitlement aku dan maklumkan aku cara nak convert entitlement? Kalau aku tak baca la benda tu, memang tak perasan.  Sedangkan, pada aku, sepatutnya customer svc nasihatkan aku untuk gunakan kesemua entitlement 2015 aku sebab entitlement akan expired pada 9/9/17.

Terpaksa la aku yg call dan tanya cara nak convert entitlement.

So, aku telah hantar (fax) borang convert entitlement pada 7/9, 8/9 dan 11/9

Yang bestnya, dia kata terima fax pada 11/9. Untung buat sgivc, kerugian buat aku sebab entitlement aku expired pada 9/9. Hahaha

Apakah yang aku bebelkan ni?
Tak payah la beli time share dgn hotel2 ni semua. Masa nk ko join, kemain manis mulut dia. Lepas dapat duit, gudlak! Dah la keje aku, mmg hanya cuti masa peak season.

Baik simpan duit korang baik2 dan book je hotel melalui web2 tempahan yang banyak tu.

Kalau korang baca sampai habis, tahniah! Aku sekadar nak tunaikan janji aku pada sgivc utk tulis pasal dorg kat fb.

Sabtu, 19 November 2016

KEPUTUSAN UPSR DAH KELUAR!!

keputusan upsr:

rata2 salahkan sistem, salahkan KPM, kata KPM suka2 tukar sistem...

1- sedangkan KPM tgh cuba nk rapatkan jurang dengan menilai penglibatan murid dalam kelas

lps tu salahkan KPM kata terlalu menilai akademik. tp bila buat (1), salah juga.

xde 1 cara pun yang sempurna untuk menilai kebolehan seseorang. KPM hanya memilih cara yang dirasakan terbaik untuk anak2 (tolonglah percaya, bukan untuk kemudahan cikgu) yang dirasakan dapat memberi ruang kepada murid yg berusaha di dalam kelas tp kurang bernasib baik masa di dewan peperiksaan.
--------------------------------------------

kepada ibu bapa,
tarik nafas jap...
anak2 anda sebenarnya nk impress anda dahulu. bukan cikgu, bukan kawan.

kalau dh dari kecil hntr anak ke tuisyen, budak mana yg x rasa dorg kena perform gila2?

so, sebenarnya sokongan anda yg paling mereka perlukan

----------------------------------------

kepada yg berjaya (dapat keputusan yg dikehendaki)
tahniah dik. adik mmg terbaik! tapi makin banyak yg adik akan tempuh nanti.. nak naik atas senang.. nak maintain tu kena usaha. jangan leka. kadang ada angin tiup, kadang ada monyet kacau, kadang puteri gunung ledang tegur.

yang tak berjaya (keputusan tak seperti yang dirancang)
adik bukan gagal.. cuma bas yang adik naik belum sampai destinasi. mungkin ambil jalan jauh sbb x nak bayar tol.. lama sikit.. jauh sikit. pemandangan pun lain sikit. x kisah la, asalkan sampai. ada juga cerita menarik nak bgtau org nanti.

Selasa, 10 November 2015

Internet Dah Menukar Kita

Dah tertulis dalam kitab, setiap benda ada baik dan buruknya. Begitu juga internet. 

Ya.. Internet ciptaan manusia.. Tapi ilmu nk wujudkan internet, semua tu Tuhan yang bagi. 

Kebaikan internet semua dah tau la. Maklumat di hujung jari. Nak maklumat apa, cari je. Termasuk la kalau kau nak cari rumah org yang kau minat utk kau lihat bumbungnya (paham tak? Paham tak? Tak paham? Takpe la)

Tapi, internet ni pun sgt banyak la keburukannya. Antaranya ialah bab seks. Orang tahun 80an - 90an dulu, bukan la baik sgt.. Tapi, masa tu penyebaran maklumat tak macam sekarang, jadi takde la sampai budak kecil pun boleh terdedah kepada benda2 tak baik tu. Tapi sekarang? Bukan sahaja terdedah, dia pun nak dedah apa dia buat.

Puncanya, sebab dah terlalu banyak, dia rasa benda tu biasa je.

Isu kedua ialah kebebasan bersuara. Bebas sangat. Sampai suka hati kau je nak mencemuh orang. Aku bukan bercerita tentang mereka yang menulis blog memang untuk mengkritik. Aku cerita tentang orang yang senang-senang kutuk orang lain kalau orang tu tak sependapat dengan dia. Kalau orang tu keluar statement bodoh, jangan cerita la. Habis dicanangnya. Mentang la fb / internet ni kita tak berjumpa 4 mata, hampir anonymous (kalau x pun, org tu xde keje nk cari kita), semua orang lantang bercakap tanpa kira perasaan org. Bercakap mcm dia aje yg betul, orang tu je yg salah 

Mungkin dia salah sbb pndg rendah ko. Mungkin dia salah sbb buat ko kecik hati. Tapi, menghebahkan apa dia buat pd umum, tak kira la kau tunjuk muka dia atau tak (tunjuk muka org tu mmg lg teruk la), menjadikan kau sama / lagi teruk dr dia.

Oh, dan x perlu nk bgtau yg kau buat lebih dr org lain. Kau buat org rasa dia kurang dari kau. 

Kongsilah kegembiraan. Dengan niat berkongsi. Kongsilah ilmu. Dengan niat berkongsi. Luahkan apa kau nak. Dengan niat nak lepaskan tekanan. Tanpa ada niat utk berkata, "tengok, aku lebih baik dari kau".

Takat nak tunjuk bagus, dengan kawan-kawan rapat sudah la.

Disebabkan blog aku ni tak popular, takde la yang bertanya kenapa aku tak menulis. Tapi, kalau ada orang bertanya, aku akan jawab "saya lama tak menulis sebab saya dah tua. Dan semakin saya tua, semakin saya pandai kawal perasaan untuk bercerita semua benda." sebab korang sendiri tahu, biasanya aku tulis blog ni bila aku ada perasaan sedih atau tak puas hati.

Hehehe Kalau ada antara kawan aku yang baca benda ni dan korang terbuat benda yang aku tegur ni, sila la tahu, aku bukan benci korang, cuma ada bahagian yg perlu korang betulkan. Heh.. Tapi kawan aku baik-baik.. Aku yang masih perlu banyak mengejar sebenarnya.