KLIK LAJU-LAJU!

MARI BLOGWALKING DENGAN APESAL.COM

Yang Baik Hati =)

Cari cerita lama

Aku terkini

sebelum komen, baca dulu komen orang lain boleh? Bosan la nak balas komen yang sama.. sebab jawapan aku mesti sama punya. tak pasal2 aku jadi astro karang ulang tayang beberapa kali

* jangan orang astro sentap pulak dengan aku, suda

Selasa, 2 November 2010

berani untuk gagal!

aku pernah join pertandingan kuiz agama masa kat universiti dulu. pertandingan tu dalam group. tiap floor kat kolej aku wajib hantar wakil. kiranya, aku dan budak2 junior dlm team aku ni, wakil floor la..

soalan dia boleh tahan gak susah (huhu.. padahal..) jadi, pada pusingan kelayakan tu, ada 2 group confirm dapat masuk pusingan akhir. ada 1 tempat je lagi tinggal. masa tu, group aku antara yg perlu bersaing merebut tempat ke pusingan akhir.

soalan bonus diutarakan oleh pengerusi majlis. soalan senang je. aku tau jawapan dia. aku suruh junior aku gi sebut jawapan tu sbb aku segan. tp junior aku pon, xtau nape, x nak ke depan. 2 group lain yg turut bersaing xdapat nk jawab soalan tu. aku tau jawapan aku betul. tapi xtau nape, aku xde kekuatan utk g ke depan. segan mengatasi segalanya.

bila jawapan dibacakan, terbukti, jawpaan aku betul. kami 1 group sangat frust.. kalau la kami cuba ke depan.. kalau la kami cuba menjawab, pasti kami boleh jadi juara kuiz kerana soalan dalam pusingan akhir, semuanya kami boleh jawab ( dari tempat duduk penonton)

apa pengajaran cerita ni?
kalau korang dapat je peluang, terus grab peluang tu. jangan takut, jangan risau. kita xkan rugi apa2 dengan mencuba. kalau betul/berjaya, kita akan untung. kalau salah/gagal, kita belajar dari kegagalan/kesalahan kita tu..

tu juga yang aku sering cakap pada anak murid aku. memang tabiat aku suruh budak semua berdiri, sape yg dapat jawab dengan betul, baru boleh duduk. jadi, bila xde budak nak menjawab, aku akan kata, " awak mesti cuba jawab. kalau awak betul, awak dapat duduk. kalau awak salah, awak berdiri. tapi, kalau awak x cuba, awak tetap berdiri.. sama juga dalam exam. jangan biarkan kertas jawapan kosong. mesti cuba jawab. mana tau betul. tapi, kalau awk x jawab, memang confirm awak salah"

tapi, rasanya ayat aku terlalu berfalsafah untuk budak2 aku.. mereka masih x nak cuba menjawab soalan yang aku tanya..

oh, apa yg aku cakap ni bukan sekadar apply pada soalan exam atau kuiz.. boleh apply dalam semua hal.. dalam soal meluahkan isi hati.. dalam soal cari kerja.. dalam mengejar impian korang.. go for it! jangan risau akan gagal kerana kegagalan adalah antara guru terbaik untuk kita. bila gagal kita akan alert. bila salah, kita akan ingat silap kita tu lebih dari bila kita buat benda yng betul.

jangan serik untuk gagal. sebelum bayi boleh berjalan, banyak kali mereka jatuh. tapi mereka x pernah serik kan?

jom jadi macam bayi! go for it! jangan takut mengambil risiko. kalau gagal, cuba lagi. gagal lagi? bagitau aku, biar aku teman korang meluahkan perasaan sedih akibat gagal tu.. dan marah korang kalau korang berniat utk berhenti mencuba.

akhir kata, telitilah kata2 Homer Simpson nih..

6 ulasan:

  1. Setuju dengan kamu..

    Dalam hidup perlu ambil risiko (yang dijangka), perlu pantas merebut peluang dan kalau gagal bangkit dan berdiri semula untuk bermula sekali lagi.

    Belajar dari kesilapan..

    BalasPadam
  2. hidup sentiasa tentang mengambil risiko. cuma sama ada kita sanggup nak cuba atau x je..

    kalau x sanggup, jgn try.. tapi.. jangan menyesal lepas tu =)

    BalasPadam
  3. pnah join tulisan khat..tapi dpt cenderahati tapi bangga sbb ade yg dtg sapot! pompuan tue..hihi ops2 hihi <----kisah lalu je

    BalasPadam
  4. wah... jangan la cite separuh2.. menarik tu.. sapekah pompuan itu?

    BalasPadam

Semua orang boleh komen. Dan aku laparkan komen dari korang.
Tapi letak la nama.. Tak suka nak panggil korang Tanpa Nama