KLIK LAJU-LAJU!

MARI BLOGWALKING DENGAN APESAL.COM

Yang Baik Hati =)

Cari cerita lama

Aku terkini

sebelum komen, baca dulu komen orang lain boleh? Bosan la nak balas komen yang sama.. sebab jawapan aku mesti sama punya. tak pasal2 aku jadi astro karang ulang tayang beberapa kali

* jangan orang astro sentap pulak dengan aku, suda

Selasa, 11 Oktober 2011

Demam

Ini adalah entry yang telah disiapkan lebih awal...

Masa kecil dulu aku selalu sangat demam. Demam yang grand punya. Mesti demam panas.. Demam sejuk-sejuk  ni aku tak main. Serius. Memang panas la. Tapi aku ada 1 masalah. Badan aku tak panas masa aku demam. Jadi orang tak percaya la bila aku cakap aku demam.

Masa aku darjah 5 (tahun 1993), aku ingat lagi. Aku punya la demam teruk. Gigil habis dah masa pergi pejabat mak. Ya la. Pergi pejabat mak dulu, lepas tu, baru mak bawa pergi klinik. Masa tunggu giliran di klinik, tiba-tiba aku agak segar. Pada masa aku dipanggil doktor, aku macam dah sihat. Doktor siap ingat aku sengaja nak ponteng sekolah. Dia kata "OK je. Suhu dia 37.5 je. Takde lah teruk sangat pun". Aku sangat sentap masa tu. Terus aku pergi sekolah esoknya. Sudahnya, masa di sekolah, hidung aku berdarah. Aku disahkan demam dan dapat MC 1 minggu.

Masa aku form 1 (tahun 1995) pula, sekali lagi aku demam masa hujung tahun. Mujurlah dah habis peperiksaan. Mula-mula aku tak layan jugalah. Tapi bila dah orang semua suruh duduk bilik tak perlu pergi prep, aku pun ikutlah (tak best ok duduk aspuri sorang-sorang. bukan boleh buka TV pun). Sekali lagi, bila aku jumpa doktor, aku kena marah. Doktor kata aku sihat je. Balik je dari hospital, aku muntah-muntah. maka, matron la yang bagi aku duduk bilik sakit 1 minggu. Ye... sekali lagi, 1 minggu.

Lama aku tak demam. Tapi masa aku di semester 5 di UPM (tahun 2003), aku mengalami sakit perut yang sangat teruk. Aku muntah-muntah. Masuk hospital Putrajaya, dapat 2 botol drip (dan sedas kena marah dengan doktor konon aku fake sakit aku) aku dibenarkan balik. Balik rumah, perut masih sakit dan aku masih muntah-muntah tapi doktor tak dapat detect kenapa. Aku balik ke UPM tapi masa tu aku memang tak larat. Aku demam beberapa hari sampai mak bawa aku ke hospital. Rupa-rupanya aku demam sangat panas. Suhu dah 39. Pendekkan cerita, rupa-rupanya apendiks aku pecah. Aku ada jangkitan dalam perut. tu yang demam tu. Dan demam aku hanya kebah 1 minggu lepas pembedahan. Tu pun sebab doktor bagi ubat banyak-banyak. Dia tak sanggup nak tahan aku kat hospital lagi dah.

Jumaat lepas, aku demam. Start kena masa perjumpaan di dewan. Memang tak selesa. Mood ke laut. orang cakap apa semua aku malas nak layan. Menjelang tengah hari, aku rasa bilik guru dah macam bilik dingin. Aku tunggu salji turun je masa tu. Tak tahan sejuk, aku pergi tidur di surau. Bangun je tidur, kepala aku sakit gila. Berdenyut-denyut. Masa ambil mak, aku mengadu pada mak. Mak rasa dahi aku lepas tu tampar (main-main punya) kata aku tipu. Aku sentap terus menangis masa tu juga.

Sejak dari tu, aku demam. Malam kebah sikit tapi pukul 1, bulu roma semua meremang. Sejuk gila. Hujung minggu, aku memang makan ubat ikut masa. Tapi macam ni juga. Tak sembuh-sembuh. Mak dah siap beli air 100 plus takut demam denggi. Kalau orang rasa, mesti tak percaya sebab dahi aku memang tak panas tapi kalau mereka rasa kaki dengan tangan aku, memang sejuk gila. ya, aku memang jenis panas dalam. Masalahnya termometer tak bagitahu doktor begitu. Tu yang lemah tu.

Hari ni (Isnin) aku pergi sekolah, selsema pula meyerang. Konon nak pergi klinik tadi tapi masa tak mengizinkan. Haha.. Aku sengaja nak pergi klinik esok (Selasa) dengan harapan dapat MC. Akan dapat tak agak-agak? Aku tak pernah ambil MC sepanjang 5 tahun aku kerja. Ni 1st time. Agak-agak boleh dapat tak? Aku harap boleh... Tak best la kesat hingus guna lengan baju...

update: Aku dapat MC esok!!! yeay!!!

5 ulasan:

  1. Bagus kalau tak selalu sakit ni.. Produktif :D

    BalasPadam
  2. yup.. memang bagus.. tapi sekali kena... huhuhu...

    BalasPadam
  3. stiap kali demam pun org kate fake... kesiannye...

    BalasPadam
  4. kan? huhuhu.. mujur jarang2 demam..

    BalasPadam

Semua orang boleh komen. Dan aku laparkan komen dari korang.
Tapi letak la nama.. Tak suka nak panggil korang Tanpa Nama