KLIK LAJU-LAJU!

MARI BLOGWALKING DENGAN APESAL.COM

Yang Baik Hati =)

Cari cerita lama

Aku terkini

sebelum komen, baca dulu komen orang lain boleh? Bosan la nak balas komen yang sama.. sebab jawapan aku mesti sama punya. tak pasal2 aku jadi astro karang ulang tayang beberapa kali

* jangan orang astro sentap pulak dengan aku, suda

Selasa, 31 Januari 2012

Someone Like You - Adele

I heard that you're settled down
That you found a girl and you're married now.
I heard that your dreams came true.
Guess she gave you things I didn't give to you.

Old friend, why are you so shy?
Ain't like you to hold back or hide from the light.

I hate to turn up out of the blue uninvited
But I couldn't stay away, I couldn't fight it.
I had hoped you'd see my face and that you'd be reminded
That for me it isn't over.

Never mind, I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you too
Don't forget me, I beg
I remember you said,
"Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead,
Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead, "
Yeah

You know how the time flies
Only yesterday was the time of our lives
We were born and raised
In a summer haze
Bound by the surprise of our glory days

I hate to turn up out of the blue uninvited
But I couldn't stay away, I couldn't fight it.
I'd hoped you'd see my face and that you'd be reminded
That for me it isn't over.

Never mind, I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you too
Don't forget me, I beg
I remember you said,
"Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead."
Yeah

Nothing compares
No worries or cares
Regrets and mistakes
They are memories made.
Who would have known how bittersweet this would taste?

Never mind, I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you
Don't forget me, I beg
I remember you said,
"Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead."

Never mind, I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you too
Don't forget me, I beg
I remember you said,
"Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead,
Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead."
Yeah

p/s: Arghh.. sedihnye lagu ni...

Forget Me Not Flower

Sabtu, 28 Januari 2012

Jangan suka menilai orang boleh tak?

Dari 9gag lagi... Hurrmm.. belum ada mood nak menaip banyak-banyak..

Khamis, 26 Januari 2012

Update kemalangan 17 Januari 2012 (berapa harga ketuk body En. Ken?)

Ingat tak aku kata haritu yang akuu kemalangan? Tak ingat? boleh baca kat SINI. So, semalam, owner kereta yang aku langgar tu dah beritahu berapa harga baiki bumper kereta dia. Dan pagi tadi aku dah transfer RM220 kat dia

En. Ken tak repair lagi. MUNGKIN esok kot. Aku harap-harap la.. dan aku harap semata-mata masalah kosmetik.. takde masalah dalaman. Tapi ayah aku kata, minyak hitam En. Kena dah turun. Adakah ini satu kebetulan? Atau... huhu.. Aku harap takde pape..

By the way, Berapa lama masa yang diperlukan dan berapa kos untuk:
1- ketuk body En. Ken yang kemik (atas tayar kiri depan)
2- ketuk bumper
3- merapatkan bumper balik ke body

Huhu.. sape dah biasa, tolong bagi idea.. sebelum g bengkel esok..

p/s: Maaf, takde gambar yang sesuai dengan kecederaan En. Ken

Petua Kehidupan

Dari 9gag lagi..

Rabu, 25 Januari 2012

Perasaan perempuan itu pelik

Lagi entry dari 9gag.. Haha.. agak betul di situ.. so, sila bersabar dengan awek yang korang suka..

Selasa, 24 Januari 2012

3 Peringkat Kehidupan

Jumpa sesuatu di 9gag... Sangat setuju... Korang setuju tak? Oh, pergi la web tu. Banyak gambar yg kelakar.. =)

so true...

Khamis, 19 Januari 2012

Peringatan untuk kita semua

aku ambil dari FB.. Agak panjang tapi berbaloi baca... Takut gak bila terfikir apa pula balasan yg mungkin aku terima... hurmm..

============================================


Untuk renungan bersama ......

Selama hampir sembilan tahun menetap di Mekah sambil menguruskan jemaah haji dan umrah, saya telah melalui pelbagai pengalaman menarik dan pelik.

Bagaimanapun, dalam banyak-banyak peristiwa itu, ada satu kejadian yang pasti tidak akan saya lupakan sampai bila-bila.

Ianya berlaku kepada seorang wanita yang berusia di pertengahan 30-an. Kejadian itu berlaku semasa saya menguruskan satu rombongan haji.

Ketibaan wanita tersebut dan rombongan haji di Lapangan Terbang Jeddah kami sambut dengan sebuah bas. Semuanya nampak riang sebab itulah kali pertama mereka mengerjakan haji.

Sebaik sampai, saya membawa mereka menaiki bas dan dari situ, kami menuju ke Madinah.

Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar hinggalah kami sampai di Madinah. Tiba di Madinah, semua orang turun dari bas berkenaan. Turunlah mereka seorang demi seorang sehingga tiba kepada giliran wanita terbabit.

Tapi tanpa apa-apa sebab, sebaik sahaja kakinya mencecahkan bumi Madinah, tiba-tiba wanita itu tumbang tidak sedarkan diri.

Sebagai orang yang dipertanggungjawabkan mengurus jemaah itu, saya pun bergegas menuju ke arah wanita berkenaan. "Jemaah ni sakit” kata saya pada jemaah-jemaah yang lain.

Suasana yang tadinya tenang serta merta bertukar menjadi cemas.
Semua jemaah nampak panik dengan apa yang sedang berlaku.

"Badan dia panas dan menggigil. Jemaah ni tak sedarkan diri, cepat tolong saya...kita bawa dia ke hospital," kata saya.

Tanpa membuang masa, kami mengangkat wanita tersebut dan membawanya ke hospital Madinah yang terletak tidak jauh dari situ.

Sementara itu, jemaah yang lain dihantar ke tempat penginapan masing-masing.

Sampai di hospital Madinah, wanita itu masih belum sedarkan diri. Berbagai-bagai usaha dilakukan oleh doktor untuk memulihkannya, namun semuanya gagal.

Sehinggalah ke petang, wanita itu masih lagi koma.

Sementara itu, tugas mengendalikan jemaah perlu saya teruskan. Saya terpaksa meninggalkan wanita tersebut terlantar di hospital berkenaan.

Namun dalam kesibukan menguruskan jemaah, saya menghubungi hospital Madinah untuk mengetahui perkembangan wanita tersebut.

Bagaimanapun, saya diberitahu dia masih tidak sedarkan diri.

Selepas dua hari, wanita itu masih juga tidak sedarkan diri. Saya makin cemas, maklumlah, itu adalah pengalaman pertama saya berhadapan dengan situasi seperti itu.

Memandangkan usaha untuk memulihkannya semuanya gagal, maka wanita itu dihantar ke Hospital Abdul Aziz Jeddah untuk mendapatkan rawatan lanjut sebab pada masa itu hospital di Jeddah lebih lengkap kemudahannya berbanding hospital Madinah.

Namun usaha untuk memulihkannya masih tidak berhasil.

Jadual haji mesti diteruskan. Kami bertolak pula ke Mekah untuk mengerjakan ibadat haji. Selesai haji, sekali lagi saya pergi ke Jeddah.

Malangnya, bila sampai di Hospital King Abdul Aziz, saya diberitahu oleh doktor bahawa wanita tersebut masih koma.

Bagaimanapun, kata doktor, keadaannya stabil. Melihat keadaannya itu, saya ambil keputusan untuk menunggunya di hospital.

Selepas dua hari menunggu, akhirnya wanita itu membuka matanya. Dari sudut matanya yang terbuka sedikit itu, dia memandang ke arah saya.

Tapi sebaik saja terpandang wajah saya, wanita tersebut terus memeluk saya dengan erat sambil menangis teresak- esak.

Sudah tentu saya terkejut sebab saya ni bukan mahramnya. Tambahan pula kenapa saja dia tiba-tiba menangis??

Saya bertanya kepada wanita tersebut, "Kenapa Puan menangis?"

“Ustaz….saya taubat dah Ustaz. Saya menyesal, saya takkan buat lagi benda-benda yang tak baik. Saya bertaubat, betul-betul taubat."

"Kenapa pulak ni puan tiba-tiba saja nak bertaubat?" tanya saya masih terpinga-pinga.

Wanita itu terus menangis teresak-esak tanpa menjawab pertanyaan saya itu.

Seketika kemudian dia bersuara, menceritakan kepada saya mengapa dia berkelakuan demikian, cerita yang bagi saya perlu diambil iktibar oleh kita semua.

Katanya, "Ustaz, saya ni sudah berumah tangga, kahwin dengan lelaki orang putih. Tapi saya silap. Saya ini cuma Islam pada nama dan keturunan saja.

Ibadat satu apa pun saya tak buat. Saya tak sembahyang, tak puasa, semua amalan ibadat saya dan suami saya tak buat.

Rumah saya penuh dengan botol arak. Suami saya tu saya sepak terajang, saya pukul-pukul saja," katanya tersedu-sedan.

"Habis yang puan pergi haji ini?"

"Yalah...saya tengok orang lain pergi haji, saya pun teringin juga nak pergi."

"Jadi apa sebab yang puan menangis sampai macam ni sekali. Ada sesuatu ke yang puan alami semasa sakit?" tanya saya lagi.

Dengan suara tersekat-sekat, wanita itu menceritakan,

"Ustaz...Allah itu Maha Besar, Maha Agung, Maha Kaya. Semasa koma tu, saya telah diazab dengan seksaan yang benar-benar pedih atas segala kesilapan yang telah saya buat selama ini.

"Betul ke puan?" tanya saya, terkejut.

"Betul Ustaz. Semasa koma itu saya telah ditunjukkan oleh Allah tentang balasan yang Allah beri kepada saya. Balasan azab Ustaz, bukan balasan syurga.

Saya rasa seperti diazab di neraka. Saya ni seumur hidup tak pernah pakai tudung. Sebagai balasan, rambut saya ditarik dengan bara api.

Sakitnya tak boleh nak saya ceritakan macam mana pedihnya. Menjerit-jerit saya minta ampun minta maaf kepada Allah."

"Bukan itu saja, buah dada saya pula diikat dan disepit dengan penyepit yang dibuat daripada bara api, kemudian ditarik ke sana-sini...putus, jatuh ke dalam api neraka.

Buah dada saya rentung terbakar, panasnya bukan main. Saya menjerit, menangis kesakitan. Saya masukkan tangan ke dalam api itu dan saya ambil buah dada tu balik."

Tanpa mempedulikan pesakit lain dan jururawat memerhatikannya wanita itu terus bercerita.

Menurutnya lagi, setiap hari dia diseksa, tanpa henti, 24 jam sehari.

Dia tidak diberi peluang langsung untuk berehat atau dilepaskan daripada hukuman sepanjang masa koma itu dilaluinya dengan azab yang amat pedih.

Dengan suara tersekat-sekat, dengan air mata yang makin banyak bercucuran, wanita itu meneruskan ceritanya,

"Hari-hari saya diseksa. Bila rambut saya ditarik dengan bara api, sakitnya terasa seperti nak tercabut kulit kepala. Panasnya pula menyebabkan otak saya terasa seperti menggelegak.

Azab itu cukup pedih...pedih yang amat sangat...tak boleh nak diceritakan."

Sambil bercerita, wanita itu terus meraung, menangis teresak-esak. Nyata dia betul-betul menyesal dengan kesilapannya dahulu.

Saya pula terpegun, kaget dan menggigil mendengar ceritanya.

Begitu sekali balasan Allah kepada umatnya yang ingkar.

"Ustaz...saya ni nama saja Islam, tapi saya minum arak, saya main judi dan segala macam dosa besar.

Kerana saya suka makan dan minum apa yang diharamkan Allah, semasa tidak sedarkan diri itu saya telah diberi makan buah-buahan yang berduri tajam.

Tak ada isi pada buah itu melainkan duri-duri saja, tapi saya perlu makan buah-buah itu sebab saya betul-betul lapar.

"Bila ditelan saja buah-buah itu, duri-durinya menikam kerongkong saya dan bila sampai ke perut, ia menikam pula perut saya.

Sedangkan jari yang tercucuk jarum pun terasa sakitnya, inikan pula duri-duri besar menyucuk kerongkong dan perut kita.

Habis saja buah-buah itu saya makan, saya diberi pula makan bara-bara api.

Bila saya masukkan saja bara api itu ke dalam mulut, seluruh badan saya rasa seperti terbakar hangus.

Panasnya cuma Allah saja yang tahu. Api yang ada di dunia ini tidak akan sama dengan kepanasannya.

Selepas habis bara api, saya minta minuman, tapi...saya dihidangkan pula dengan minuman yang dibuat dari nanah.

Baunya cukup busuk. Tapi saya terpaksa minum sebab saya sangat dahaga. Semua terpaksa saya lalui...azabnya tak pernah rasa, tak pernah saya alami sepanjang saya hidup di dunia ini."

Saya terus mendengar cerita wanita itu dengan tekun. Terasa sungguh kebesaran Allah.

"Masa diazab itu, saya merayu mohon kepada Allah supaya berilah saya nyawa sekali lagi, berilah saya peluang untuk hidup sekali lagi.

Tak berhenti-henti saya memohon. Saya kata saya akan buktikan bahawa saya tak akan ulangi lagi kesilapan dahulu.

Saya berjanji tak akan ingkar perintah Allah dan akan jadi umat yg soleh.

Saya berjanji kalau saya dihidupkan semula, saya akan tampung segala kekurangan dan kesilapan saya dahulu, saya akan mengaji, akan sembahyang, akan puasa yang selama ini saya tinggalkan."

Saya termenung mendengar cerita wanita itu. Benarlah, Allah itu Maha Agung dan Maha Berkuasa.

Kita manusia ini tak akan terlepas daripada balasannya. Kalau baik amalan kita maka baiklah balasan yang akan kita terima, kalau buruk amalan kita, maka azablah kita di akhirat kelak.

Alhamdulillah, wanita itu telah menyaksikan sendiri kebenaran Allah.

"Ini bukan mimpi ustaz. Kalau mimpi azabnya takkan sampai pedih macam tu sekali.

Saya bertaubat Ustaz, saya tak akan ulangi lagi kesilapan saya dahulu. Saya bertaubat... saya taubat Nasuha," katanya sambil menangis-nangis.

Sejak itu wanita berkenaan benar-benar berubah. Bila saya membawanya ke Mekah, dia menjadi jemaah yang paling warak.

Amal ibadahnya tak henti-henti. Contohnya, kalau wanita itu pergi ke masjid pada waktu maghrib, dia cuma akan balik ke biliknya semula selepas sembahyang subuh.

"Puan...yang puan sembahyang teruk-teruk ni kenapa. Puan kena jaga juga kesihatan diri puan. Lepas sembahyang Isyak tu puan baliklah, makan nasi ke, berehat ke..." tegur saya.

"Tak apalah Ustaz. saya ada bawa buah kurma. Bolehlah saya makan semasa saya lapar."

Menurut wanita itu, sepanjang berada di dalam Masjidil Haram, dia mengqadakan semula sembahyang yang ditinggalkannya dahulu.

Selain itu dia berdoa, mohon kepada Allah supaya mengampunkan dosanya. Saya kasihan melihatkan keadaan wanita itu, takut kerana ibadah dan tekanan perasaan yang keterlaluan dia akan jatuh sakit pula.

Jadi saya menasihatkan supaya tidak beribadat keterlaluan hingga mengabaikan kesihatannya.

"Tak boleh Ustaz. Saya takut...saya dah merasai pedihnya azab tuhan. Ustaz tak rasa, Ustaz tak tau. Kalau Ustaz dah merasai azab itu, Ustaz juga akan jadi macam saya. Saya betul- betul bertaubat."

Wanita itu juga berpesan kepada saya, katanya, "Ustaz, kalau ada perempuan Islam yang tak pakai tudung, Ustaz ingatkanlah pada mereka, pakailah tudung.

Cukuplah saya seorang saja yang merasai seksaan itu, saya tak mau wanita lain pula jadi macam saya.

Semasa diazab, saya tengok undang-undang yang Allah beri ialah setiap sehelai rambut wanita Islam yang sengaja diperlihatkan kepada orang lelaki yang bukan mahramnya, maka dia diberikan satu dosa.

Kalau 10 orang lelaki bukan mahram tengok sehelai rambut saya ini, bermakna saya mendapat 10 dosa."

"Tapi Ustaz, rambut saya ini banyak jumlahnya, beribu-ribu. Kalau seorang tengok rambut saya, ini bermakna beribu-ribu dosa yang saya dapat.

Kalau 10 orang tengok, macam mana? Kalau 100 orang tengok? Itu sehari, kalau hari-hari kita tak pakai tudung macam saya ni??? Allah..."

"Saya berazam, balik saja dari haji ini, saya akan minta tolong dari ustaz supaya ajar suami saya sembahyang, puasa, mengaji, buat ibadat.

Saya nak ajak suami pergi haji. Seperti mana saya, suami saya tu Islam pada nama saja. Tapi itu semua kesilapan saya.

Saya sudah bawa dia masuk Islam, tapi saya tak bimbing dia. Bukan itu saja, saya pula yang jadi seperti orang bukan Islam."

Sejak balik dari haji itu, saya tak dengar lagi apa-apa cerita tentang wanita tersebut.

Bagaimanapun, saya percaya dia sudah menjadi wanita yang benar-benar solehah. Adakah dia berbohong kepada saya tentang ceritanya diazab semasa koma?

Tidak. Saya percaya dia bercakap benar. Jika dia berbohong, kenapa dia berubah dan bertaubat Nasuha?

Satu lagi, cubalah bandingkan azab yang diterimanya itu dengan azab yang digambarkan oleh Allah dan Nabi dalam Al-Quran dan hadith. Adakah ia bercanggah?

Benar, apa yang berlaku itu memang kita tidak dapat membuktikannya secara saintifik, tapi bukankah soal dosa dan pahala, syurga dan neraka itu perkara ghaib?

Janganlah bila kita sudah meninggal dunia, bila kita sudah diazab barulah kita mahu percaya bahawa "Oh... memang betul apa yang Allah dan Rasul katakan. Aku menyesal..." Itu dah terlambat.

REBUTLAH 5 PELUANG INI SEBELUM TIBA 5 RINTANGAN

WAKTU KAYA SEBELUM MISKIN, WAKTU SENANG SEBELUM SIBUK, WAKTU SIHAT SEBELUM SAKIT, WAKTU MUDA SEBELUM TUA DAN WAKTU HIDUP SEBELUM MATI

Rabu, 18 Januari 2012

Aku kemalangan lagi.. Huk3!!!

Aku sangat tak minat cerita Gemersik Kalbu dan yang seangkatan dengannya. Aku rasa aku dah bagitau dulu kan? Kenapa?? Sangat la tah hapa-hapa.. Heroin konon perfect gila sampai semua laki yang ada kat alam sekitar dia, nak kat dia. Hinggakan kawan keliling dia pun orang tak perasan.. Tah pape kan?

Ok.. itu sekadar selingan. Aku sebenarnya nak bagitau perkara yang agak latest la (ok.. tak latest sangat.. semalam)

Aku kemalangan kecil. Aku yang salah. Aku langgar orang depan aku. Dan untuk mengekalkan rekod aku yang sangat baik, Sekali lagi aku langgar benda yang tak bergerak. Kereta tu tengah berhenti nak tunggu turn keluar simpang.

Kejadian berlaku dekat simpang dari AKLEH ke Jalan Tun Razak. Aku tengah tunggu turn nak keluar simpang. Ada kereta depan aku. Entah macam mana, tiba-tiba aku tertekan minyak. Bila aku sedar yang aku langgar orang, aku pun tekan brek. Yang rupa-rupanya adalah pedal minyak. So, sekali lagi, aku hit orang tu. Aku berhenti di tepi (rumah flat) supaya jalan tak sesak.

Setelah dimarah oleh penunggang motor yang kata aku tak sabar dan ditanya oleh akak tu (pemandu kereta yang aku langgar) kenapa aku nak laju-laju (susah aku nak cakap.. aku memang beratur belakang dia kot? Akak tu tak perasan ke? Tak timbul isu aku bawa laju-laju), aku beri nombor telefon kepada akak tu untuk tujuan tuntutan ganti rugi.

En. Ken? Hurmm... kemik sikit badan dia. Bumper pun dah renggang. Tapi aku tak bawa lagi pergi kedai ketuk. Yang akak tu punya, bumper pecah sikit. Anggaran dalam RM300. Alahai.. melayang duit..

Aku sekarang dalam usaha menyorokkan kejadian tu dari pengetahuan ayah (walaupun ayah sebenarnya mungkin dah perasan tapi buat-buat tak tau). Ye la.. mak ayah aku sangat peka bila tengok benda berubah bentuk ni..

Inilah rupa Kenari yang sempurna. En Ken? Dah bertanda sana-sini. Yang terkini, kemik kat atas  tayar depan.. hurmm.. sayang En. Ken!!!
Hurmm.. Doa la kos membaiki tak mahal. Banyak nak pakai duit bulan ni. Bila nak repair pun tak pasti lagi. Esok dah nak angkut budak pergi Pertandingan Merentas Desa.. Aishh!!!

Berikut adalah senarai benda yang aku langgar sepanjang aku memandu:
1- Pagar rumah aku
2- Pagar jiran aku
3- Teksi yang tengah parking
4- Kereta yang tengah parking
5- Pagar sekolah
6- Lubang-lubang di atas jalan
7- Kereta yang tengah berhenti sebab nak keluar simpang

See??? Aku suka langgar benda yang tak bergerak. Huhu.. aku cuma harap lepas ni aku tak de langgar apa-apa lagi. Aku kesian kat En. Ken dan tuan dia (aku la tu).. Aisshh!!!

Isnin, 16 Januari 2012

Mekap simple (simple ke??)

Mood malas aku datang balik. Malas update blog, malas buat kerja. Ok, aku tipu. It's more like aku selalu malas dan mood rajin yang sekali-sekala datang.. Apa nak jadi aku nih?

Dalam kemalasan aku update blog, aku rajin pulak pergi tengok youtube dan buka FB 24 jam. Biar je terbuka walaupun takde aktiviti. Tak baca komik, sikit-sikit je baca blog. tengok youtube pun klip yang pendek-pendek je. Takde mood nak tengok yang panjang, walaupun cite Detective Conan.

Ok la... aku admit. Aku sebenarnya tengok klip cara mekap. Seronok woo tengok orang mekap.. Agak seronok tengok muka berubah warna.. Hahaha..

Bercakap pasal mekap, ramai kawan aku selalu suruh aku pakai mekap. Termasuk la kawan laki (kagum kan? Berani sungguh laki itu komplen aku). Ya, aku akui, muka aku memang agak plain dan monotone. Dah muka luas, warna tak menarik, tak try pulak tambah warna lain. Tapi nak buat macam mana? Memang tak rajin..

Korang pernah tengok klip orang mekap? Try tengok, serius seronok. Sambil tu korang akan sedar yang simple mekap tu tak la simple sangat. Natural look tu takde la natural pun. Semua tu dicapai dengan susah payah (at least untuk aku).

Seriously juga, kebanyakan yang buat klip mekap tu orang yang cantik. sangat cantik sampai aku terfikir, kenapa dia bersusah payah mekap? Percaya la, kalau orang macam diorang tu, tak mekap pun, ramai lelaki minat. Jadi, apa motif diorang bersusah payah?

Haha.. rilek, aku bukan kondem diorang. Memang tu minat diorang. Sebab tu diorang tak kisah bersusah payah. Aku? cuci muka pun pakai sabun mandi. Ni sabun mandi dah habis, ada aku tak cuci muka esok ni kot. Aishh!!!

Tapi rasanya aku dah kena mula pakai pelembap la.. Muka aku dah start kering. Bila pakai bedak, mula la jelas segala kulit yang mengelupas. Sangat tak comel! Sebab tu aku tak pakai bedak (alasan!). Apa pelembap yang paling tak berminyak? Cadangkan kat aku.

Last sekali, aku nak share kat korang step-step biasa orang mekap:
1- Pakai toner (tutup liang roma)
2- Pakai moisturizer (lembapkan kulit)
3- Pakai concealer (nak tutup cela)
4- Pakai foundation ( bedak asas. dah pakai ni, muka nampak berseri)
5- Pakai bedak (serap minyak.. nampak seperti kemasan matte)
6- Pakai eye liner (aku nak try gak. Macam best)
7- Pakai maskara (seriusly akan bagi efek pada saiz mata)
8- Pakai blusher (bagi pipi nampak segar)
9- Pakai lip balm, lipstik dan lip gloss
Percaya tak, kalau aku kata, ni baru sebahagian je? Serius aku terkejut bila tengok koleksi mekap budak zaman sekranag. Seriu buat aku rasa segan dengan mereka. Gambar ehsan blog INI <--(klik )

Ada kawan aku kata, yang lain dia tak kisah tapi dia wajib pakai maskara. Ada kawan aku wajib blusher. Ada kawan lain wajib lipstik. Aku? err.. err.. Kalau pakai lipstik tu aku bajet cun gile dah.. haha

Last sekali, aku nak share gambar aku yang telah diedit (guna photoshop) oleh kawan aku. Tah la. Mungkin dia rasa muka aku plain sangat, dia tambahkan warna kat gambar aku.. haha..
Mula-mula dia buat lipstik warna pink. Aku minta warna pic. Tengok-tengok pink lagi sesuai..  Tapi gambar ni, lipstik pic je... Aku memang tak pandai match warna.. Patut la tiap kali mekap rasa pelik je

Selasa, 10 Januari 2012

Berbuat baik itu satu penyakit berjangkit


Seriously, klip di atas adalah antara klip yang berbaloi untuk korang tonton dan share. Aku dah share kat FB dan aku share dengan korang pulak..

Aku tak ingat sangat tapi pensyarah aku pernah bagitau, terdapat 1 kajian di luar negara tentang manusia. Hipotesisnya ialah, apabila seseorang itu gembira, dia akan buat baik dengan orang lain. Macam mana kajian tu dibuat? 

Mudah je, berdasarkan pemerhatian, mereka (tak tau la sape mereka ni) mendapati, walaupun seseorang tu telah menggunakan telefon awam hingga duit mereka habis, namun orang ramai tetap ada tabiat nak juga check slot duit baki, mana tau tiba-tiba mereka dapat gak duit balik (aku antara orang yang begitu.. teruk kan? Hahah). Oleh itu, mereka (pengkaji ni) letakkan duit syiling dalam telefon awam (masa tu telefon awam sangat berleluasa). Dan mereka ingin melihat kesan terhadap tindakan setiap subjek yang mendapat 'durian runtuh' itu.

Berdasarkan pemerhatian, mereka mendapati, mereka yang mendapat durian runtuh (duit baki) itu, rata-rata akan menolong seorang orang awam yang terjatuh bukunya berbanding dengan orang yang tak dapat durian runtuh (obviously, orang yang terjatuh buku tu, merupakan orang yang diupah atau pengkaji itu sendiri)

Kesimpulan yang mereka buat, apabila seseorang itu rasa gembira atau bersyukur (mungkin agak berat perkataan ni), mereka akan dengan rela hatinya akan membantu orang lain yang dalam kesusahan. Sama juga dengan klip di atas. 

Cuma, klip di atas aku rasa sangat sweet sebab ia menunjukkan yang kebaikan adalah sesuatu yang berjangkit seperti chain reaction. Dan kebaikan itu akan berterusan, hinggalah kita ditimpa kesusahan dan takde orang nak tolong.

Ini mengingatkan aku kepada cerita Pay It Forward. Cerita ni aku tengok dengan Sally dah lama dah. Tapi aku tak lupa sebab Sally menangis masa tengok cerita ni. Aku tak la menangis.. macho katakan.. cuma, aku agak terkedu kerana heronya mati. Mana boleh hero mati? Tapi, itu la yang berlaku dalam filem tu.

Cerita Pay It Forward ni juga mengajar kita supaya untuk buat kebaikan. Teori si Hero (budak kecik tu) ialah, jika ada orang buat baik pada anda, tak perlu balas pada dia, sebaliknya, pergi buat baik kepada 3 orang lain pada masa akan datang. Dia percaya, jika semua orang berbuat begitu, dunia akan menjadi tempat yang lebih baik dan teori yang dibawa beliau merentasi negeri di Amerika dan menjadikannya seorang yang terkenal...

Siapa yang belum tengok Pay It Forward, aku galakkan korang tengok cerita tu, Kalau tak dapat (sebab cerita tu dah lama), tengokla klip di atas dan sebarkan..

Kesimpulannya, kalau korang nak jadikan dunia ni tempat yang lebih baik, mulakan dengan berbuat baik pada orang. InsyaAllah, dunia ni akan jadi tempat yang lebih baik. Jangan harap orang je buat baik dengan kita tapi kita sendiri tak nak buat baik pada orang...

Ini bukan skim piramid..

Ahad, 8 Januari 2012

Berhati-hati di R&R

Selalu aku dengar, orang tabur paku kat jalan dan highway supaya tayar bocor. Jadi dapat la mereka income tampal tayar.. tapi apa yang dorang share ni memang baru la. Aku copy paste je.

** Untuk entry asal (BI) sila klik SINI
** Untuk entry yang telah dialih bahasa ke BM klik SINI

So, sila baca ye.

==========================================================

Cerita 1

I just want to share my experience to you all.

last 2 days by sunday when the story began,


Sunday

- stopped 1130pm at rnr seremban to hv a drink with my friend, convoy 2 cars.
- at 430am after lepak there we want straight go to melaka which was our destination
- when i drove my car (still at rnr want to exit), suddenly my car at D (drive) cant workout so i stopped
- suddenly 1 car approached n offered to help
- i decided let him towing my car after he promised my gearbox problem with oilshin (something like that) only cost me 220
- arrived at workshop by 5am then he imediately try to repair my gearbox
- after 2 hours wait he said this gearbox can b fix tomorrow. i was really stupid bcoz im not decide to go claim my warranty at proton. so i decide to go to melaka with my friend, left my car there with i hv to sign at recipt that i didnt realize got condition which is " SETUJU UNTUK MENUKAR APA APA ALAT GANTI UTK PROSES BAIK PULIH" something like that.

Monday

- 730am arrived melaka
- sleeping till 11 then my phone ringing. i was told my gearbox in process to overhaul. WTF!!!! my car only 1year and 4 months only.
- 1pm he confirmed me the price is 3800
- im being cheat and stupid didnt send it to proton
- emotion going down so bad my that time.
- 3pm starting calling any calling my police friend asked for help
- he asked me to wait coz he said this situation mny times happend.
- 730pm my car done for repair the workshop called me to take my car . and i refuse, i said i wanna take my car tomorrow.
- 8pm my friend call me to come to srmban tomorrow morning

TODAY

- arrived srmban by 9
- went to the workshop with 3 police officers
- after the bosses of workshop get "brainwash" and nego. the price going from 3800 to 900.
- thx to GOD
- after that we hving a drnk and the police told many ppl hv been cheated especially around rnr seremban (any direction)
- and they told me my car hv been sabotage rnr same with othr ppl.
- the police also told to forward this msg to avoid being cheated and many case and hard to find approve.
- if u want stop to any rnr seremban or rnr, pls watch ur car even when u hving a meal.

thats my story and i really happy now even i lost 900. tomorrow going to send my car to proton even my warranty might be avoid. hope my friend at proton can help my problem.

================================================================

Cerita 2

Guys, this was taken from Perdana Club thread, few of my fren kena like this before as he posted in Malay, I translated to English…..this is the story below…so guys becareful when @ R&R, keep an eye on these few Indian guys…..

1. that morning, stop @ R&R seremban for breakfast
2. parking was full, so gotta park further whereby not many ppl passby there
3. ate breakfast for approx 20 mins
4. continue journey, bout 10 mins/10km, temperature increased
5. stopped @ emergency lane
6. less than 1 min, a car stopped, 2 indian guys inside to offer help
7. they check & told that the head gasket edi bocor
8. offered to tow the car to his frens workshop nearby, tow using his car with a rope
9. estimated they will charge according to market price or lower as they told me
10. when car done, the bill was *** expensive just for simple job done
11. if don’t pay, car cannot be collected, tried to nego but they wanna put up a fight
12. workmanship was like s**t
13. but no choice, had to pay them cos wanted to collect the car
14. went to meet some frens that own workshop around seremban area, they said the radiator hose was punctured while they were eating @ R&R Seremban
15. the same modus operandi was used several times in Seremban area

I've read that too from few other forums. This Indian guys also offer their special 'service' at R&R Nilai & Senawang area. Victims' story are all same as mentioned by DanzEterna. One of the Indian guys got amputated hand. When the victims asked at other workshop around, they all already knew about it and they said that the gangster's workshop is untouchable (even by the police). So if anything's happened in these mentioned R&R S******* just call PLUS or call your insurance company (some of them offer free towing service).

===================================================

Cerita 3

BECAREFUL WHEN TRAVELING ON HIGHWAY. PLEASE SHARE WITH OTHERS !!!

Dear all (especially for those who travels a lot with north-south highway),

This is a true event! It happened to my friend, Alvin.

Alvin came all the way from JB to Selayang, KL, on a business trip. At about 12:30am, 29/4/2011, his Toyota was over-heated, he then parked at the emergency lane (KM269.9) before Seremban exit, North-South Highway. Planning to let the engine cool down, add water to the water tank and slowly drive to KL, he took his rest for a while...

A while later, a tow truck arrived to offer a helping hand. The driver is an Indian wearing a Chinese workshop jacket, estimated the towing fees and rough costing to repair the over-heating engine for about less than RM200. Both agreed, the car was towed to a workshop in Mambau. Seremban.

Yup, it's GS Automobil Enterprise !!!

Operated by a bunch of Indian. (I don't mean that all Indians are like them, I have lots of good Indian friends too.) There, the workshop boss quoted Alvin for about RM300 plus. Then he asked his workers to start dismantling the engine to inspect the gasket. He then told Alvin to come back the next day to get the car. Without any choice, Alvin left the workshop to look for a hotel nearby...

The next day, Alvin went back there to see the progress... there he waited, waited waited... started to worry, at that moment, there was a mid-age Chinese guy with his family seemed waiting for there car too. They started to find out that things are not right and the later went to the police station nearby to make a police report and came back to claim the car. He was charged RM2,800.00 for also a simple engine over-heating problem! And Alvin's bill is RM3,939 !!!

After everything was settled, he left Seremban heading back to KL...

Half way through, he had to stop at the emergency lane again because the engine was HOT again!!! Slowly he moved, stopped to cool it down, drove another few km... and so on until he reached KL. Here, the mechanic did a complete check to find out that the engine was completely doomed because "someone" purposely did something to the engine to kill it after sometime... OMG. That is so evil!!!

After digging through some blogs, it seems this workshop is actually very famous! There were many many cases with this GS Automobil Enterprise!!! What??? Is there any police in that area? Are they blind? Deaf? or dead? .... or they are some sort of "partners"??? You be the judges.

FYI, GS Automobil Enterprise is located at:

No. 4, Jalan Helang 1
Taman Industri Ringgan Mambau
70300 Seremban
H/P : 012-264 1993 / 010-244 1701 / 016-9960 396

Alvin made a police report and he went to the Hal Ehwal Pengguna Malaysia to further complain and hopefully they will take action towards these bunch of devils.

Whatever the outcome may be, the moral of this event is DON'T TRUST ANYBODY EXCEPT THE HIGHWAY AUTHORIZED TOW TRUCK DRIVER TO TOW YOUR VEHICLE IF THIS HAPPENS TO YOU ON THE HIGHWAY!!!
PLEASE SHARE THIS TO ALL THAT YOU KNOW.

Sabtu, 7 Januari 2012

Stuck (Stacie Orrico)

When i'm in blue, it seems like i can't write something or anything that come from my heart. The only thing that i can do is to find some song that i think related to my situation. So, this song really tells you how i feel right now. Yeah.. i'm stuck on someone. Really hope that i can get over him. Maybe 1 day i will. I really hope that i will...

===========================================

Stuck
~Stacie Orrico~

I can't get out of bed today
Or get you off my mind
I just can't seem to find a way
To leave the love behind

[Bridge:]
I ain't trippin
I'm just missing you
You know what I'm saying
You know what I mean

You kept me hanging from a string
Why you make me cry?
I tried to give you everything
But you just gave me lies

[Bridge]

[Bridge 2:]
Every now and then
When I'm all alone
I be wishing you would call me on the telephone
Say you want me back
But you never do
I feel like such a fool
There's nothing I can do..
I'm such a fool
For you

[Chorus:]
I can't take it
What am I waiting for?
My heart's still breaking
I miss you even more
And I can't fake it
The way I could before
I hate you but I love you
I can't stop thinking of you [last time x2]
It's true
I'm stuck on you

Now love's a broken record that's
Been skipping in my head
I keep singing yesterday
Why we got to play these games we play?

[Bridge]

Every now and then
When I'm all alone
I be wishing you would call me on the telephone
Say you want me back
But you never do
I feel like such a fool

[Chorus]

[Bridge 2]

[Chorus]



p/s: My english is bad? Give me some credit will you? English is a matter of practise and I did not teach nor using it daily.

Khamis, 5 Januari 2012

4 Perkara

Kenapa aku tak kisah orang copy paste entry aku? Sebab, setiap entry aku yang bertag email, juga adalah entry yang aku copy paste. Sama ada aku copy dari email atau dari FB. Kalau entry lirik tu pulak, konfem2 la aku ambil dari web yang ada lirik. Entry ori aku, korang mesti tau la gaya penulisan aku. dan ada la dua cerita jiwang tu.. hik3.. (tak malu jiwang kan?)

Dan, entry hari ini juga aku copy paste dari FB. Aku harap korang dapat manfaat la dari aktiviti copy paste aku ni...

*Oh, ni cuma ingatan awal, jangan amik cerita jiwang aku ye (aku dan sesuatu 1 & aku dan sesuatu 2) sebab cerita tu agak sentimental untuk aku (bajet entry bagus sampai orang nak copy paste.. hahaha)
** Ada satu lagi cerita on the way. Tapi tak tertulis-tulis lagi.. huhuhu

Anyway, sekali lagi, entry di bawah adalah copy paste.. sila baca, fahami, amal dan sebarkan (aku masih dalam proses untuk cuba berdisiplin ikut semua 4 di bawah)


4 perkara menguatkan badan
1. makan daging
2. memakai haruman
3. kerap mandi
4. berpakaian dari kapas

4 perkara melemahkan badan
1. banyak berkelamin (bersetubuh)
2. selalu cemas
3. banyak minum air ketika makan
4. banyak makan bahan yang masam

4 perkara menajamkan mata
1. duduk mengadap kiblat
2. bercelak sebelum tidur
3. memandang yang hijau
4. berpakaian bersih

4 perkara merosakan mata
1. memandang najis
2. melihat orang dibunuh
3. melihat kemaluan
4. membelakangi kiblat

4 perkara menajamkan fikiran
1. tidak banyak berbual kosong
2. rajin bersugi (gosok gigi)
3. bercakap dengan orang soleh
4. bergaul dengan para ulama


4 CARA TIDUR

1. TIDUR PARA NABI
Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit dan bumi.

2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAH
Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat malam.

3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA
Miring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyak dimakan.

4. TIDUR SYAITAN
Menelungkup/tiarap seperti tidurnya ahli neraka.

Rabu, 4 Januari 2012

Aku wireless (Takde wayar laptop!)

Hari ini agak terkejar-kejar sebab aku sibuk nak fotostat detail untuk buat pinjaman. Juga hari 1st sekolah. Juga hari kena tanda tangan SBPA.

Sempat gak berkejar ke Tesco Ampang untuk dengar pasal personal loan dengan Kuwait Financing House. Memang ok sangat la rate dia. 100% payout.

Pergi pejabat pos nak buat wang pos, sekali tengok panjang gila beratur. Tapi sebab terlalu panjang, ramai yang tak jadi berurusan. Dapat juga la beli wang pos.

Sampai rumah, nak online. Sekali...

Waaaa!!!!!!! Tertinggal wayar laptop!!!! Bateri tinggal sikit je. Ni yang aku curi-curi online. Kepada sesiapa yang cari aku malam ni, sila kecewa awal-awal sebab aku takkan online (ke aku yang kecewa sebenarnya? Huhu)

**Awak, tolonglah jangan online malam ni. Kalau awak online malam ni, lain kali awak mesti tak online dah.. Nanti saya tak dapat sembang dengan awak. Nanti saya rindu awak... huhuhu


(Namun, satu sudut di hati aku tahu, dia mesti online malam ni punya. Memang tak berapa berjodoh la kami ni)
Gambar pau. Of course aku lebih comel dari lelaki yang tension ini!!

Selasa, 3 Januari 2012

Esok dah kena kerja dah..

Akhirnya cuti aku habis. Esok sekolah balik. Seriously, berdebar je rasa nak pergi kerja esok. Terbayang-bayang dah tugas sebagai guru disiplin (peh.. aku sendiri tak percaya aku jadi guru disiplin!).

Mata dah ngantuk. Esok kena bangun awal. Aku rasa, aku akan merindui katil aku. Rindu Tasik Permaisuri. Rindu Restoran Hafiz Corner.

Apa yang aku peningkan masa cuti, akan ditambah dengan kepeningan kerja. huhuhu.. Harap-harap diberi petunjuk la untuk kurangkan keserabutan dalam otak ni..

Doakan aku tak tamak dan buat benda satu demi satu..

Lupa nak ambil lajak.. takde mood.. =(

Ahad, 1 Januari 2012

Jom Bertukar Kepada X PAX Baru

Aku suka nak share benda yang bagus (pada pendapat aku) dengan orang. Kali ni aku nak promot pelan baru X PAX. Aku dapat apa-apa ke tolong promot untuk Celcom ni? Buat masa ni, setahu aku, aku tak dapat apa-apa. Duit nuffnang pun belum tentu dapat. Hahah..

Ok, untuk pengetahuan korang, aku pernah pakai nombor Digi (1st hp). Masa tu, Digi pun aku rasa best, hp Ericsson pun aku rasa best. Korang bayangkan, hp tu dah berusia 3 thn kot, aku tetap boleh gayut tanpa perlu cas bateri selama 4 jam. Sayangnya, jodoh aku dengan fon tu tak lama. Aku tercicir fon tu di Bukit Expo, UPM masa gi tapak pesta konvokesyen. Aku hilang hp yang aku beli dengan harga RM30 dan top up bernilai RM60. Aku nangis bagai nak rak masa tu. Serius..

Nombor kedua yg aku beli (kalau tak silap tahun 2001) ialah no Timecel (017).. Pergh memang feeling la. Beli top up RM100 pada harga RM90. Lepas 90 hari, kredit expired tapi masa boleh sms sampai lebam. Masa ni memang banyak la skandal yang terhasil. Ok, aku memang antara budak yg excited sebab baru dapat hp. hahaha.. Seronok weh masa tu!!!

Entah mana silapnya, Timecel dibeli oleh oleh Maxis. Aku agak bangga la menjadi sebahagian dari Maxis yang gah tu. Lagipun, aku suka SMS dan Maxis pun ada pelan SMS. Guna pelan ni, SMS murah tapi call agak mahal tapi aku tak kisah sebab aku suka SMS. Tak suka nak call orang (jangan tanya kenapa. Masih lagi begitu). Oh, aku masih pakai no 017 ni..

Dalam masa yang sama, Aku pakai Celcom (013) sebab mak aku pakai Celcom. Agak murah kalau Celcom call Celcom (agak kejam la nak suruh mak aku sms kan?). Makcik aku pun pakai Celcom. Senang Jimat la sikit.. Tapi Maxis masih lagi no utama aku

Tapi, makin lama, aku dapati, Maxis ni makin naikkan rate. Celcom pula makin best offer dia. Maxis juga makin berkira dalam semua pakej dia. Dulu Super Saver RM1 je. Sekarang dah jaid RM3. dulu SMS ke talian yang sama 5 sen je (pelan SMS), sekarang dah 7 sen. Pelan lain lagi mahal la kot SMS dia.

Pada April tahun lepas (ye, hari ini dah tahun baru ye kawan-kawan!!), Celcom dah lancarkan X PAX baru. Perghh.. Aku bandingkan la antara Maxis dan X PAX  2 (baru). Maka hasilnya seperti di bawah...
X PAX 2 vs Telco D dan H


Aku juga bandingkan rate X PAX 2 dengan X PAX lama. Ni ambil masa sikit sebab ada gak manfaat X PAX lama yang aku suka.
X PAX 2 vs X PAX lama

Last sekali, aku ambil keputusan untuk bertukar kepada X PAX 2. Gila nyah boleh gayut 10 minit tapi bayar 28 sen je!!! Memang heaven la...

So, hari ini aku nak ajar korang untuk bertukar dari X PAX lama ke X PAX baru.. 

Langkah-langkahnya seperti berikut:
1- Pastikan korang ada RM6 at least
2- Gi kat SMS dan taip " MIG X2" (jangan la korang letak pulak tanda "" tu)
3- Hantar SMS ke nombor 28882
huhu.. lebih kurang gitu la kaedahnya..

Kesan-kesan selepas aku bertukar kepada X PAX baru:
1- Celcom aku lebih aktif berbanding no Maxis. No MAxis tu aku stay sebab tu nombor yang aku pakai dari dulu.
2- Aku dah tak kedekut nak buat panggilan atau SMS orang yang pakai line yang berbeza.
3- Aku boleh gayut dengan orang (mak) dan ayah atuk.
4- Aku boleh guide orang untuk cari jalan (5-10 minit memang cukup)
5- Aku selalu marah orang sebab cepat-cepat nak letak telefon. Banyak lagi masa, buat apa letak fon?

Ye, aku makin kuat gayut dan nampak lebih profesional sebab tak kisah untuk buat panggilan. Kalau dulu aku sangat berkira. Mahal kot RM0.36/minit?

Tapi ada beberapa perkara yang aku suka nak ingatkan di sini:
1- Ni adalah pandangan aku berdasarkan kaedah aku menggunakan telefon iaitu untuk call dan SMS. Kalau korang adalah orang yang suka online, sila survey sendiri untuk pakej internet. Aku tak sure. Ada orang kata Digi punya murah. Ada orang kata Umobile bagus.
2- Pakej ni adalah untuk umum.. Untuk mereka yang dah umur 25 tahun ke atas pun boleh pakai. Jangan ngade-ngade nak banding dengan youthclub or UOX. Korang takkan berumur 25 selamanya. Kalau rasa nak pakai UOX, pakai la. Ok gak. Tapi lepas dah tamat masa, korang secara automatik akan bertukar kepada X PAX baru ni.
3- Kalau korang beli sim kad Celcom korang lepas bulan April, tak perlu susah payah tukar. Memang automatik korang X PAX baru.

So, ada apa-apa lagi nak tanya? Tanya je.. Aku tak kisah nak bagitau.. hehe